Producătorii şi importatorii de maşini continuă să susţină taxa auto

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) continuă să susţină taxa auto, invocând efectele pozitive ale acesteia asupra protecţiei mediului şi siguranţei rutiere.

15 afișări
Imaginea articolului Producătorii şi importatorii de maşini continuă să susţină taxa auto

Producătorii şi importatorii de maşini continuă să susţină taxa auto (Imagine: Mediafax Foto)

"Poziţia APIA este cea pe care am susţinut-o şi reafirmat-o. Taxa auto este, deocamdată, mijlocul prin care orice cetăţean al acestei ţări poate respira un aer mai curat şi poate circula în maşini mai sigure", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele APIA, Ernest Popovici.

Asociaţia a anunţat, în luna februarie, că este de acord cu taxa auto aplicată automobilelor în funcţie de emisiile de dioxid de carbon şi de norma de poluare.

Noua formulă de calcul a taxei auto va fi aprobată după ce Guvernul va primi un răspuns din partea Comisiei Europene la propunerea trimisă, din care să rezulte că aceasta este compatibilă cu normele UE, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu, la sfârşitul lunii februarie.

Taxa auto va fi calculată diferenţiat, în funcţie de emisiile dioxid de carbon pentru maşinile Euro4, iar pentru celelalte autovehicule va fi aplicată actuala formulă - conform normei de poluare, dată de emisiile de noxe şi cilindree -, însă sumele vor creşte sensibil faţă de propunerea aflate în dezbatere.

Preşedintele Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierul Tăriceanu, în care îi cere să anuleze prin ordonanţă de urgenţă taxa auto, acuzându-l pe şeful Guvernului că prin aplicarea unor astfel de măsuri îi desconsideră pe români şi că nu aplică întocmai Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană.

"Preşedintele este în căutare de voturi ieftine şi nu a înţeles importanţa taxei auto", a declarat, marţi, la Giurgiu, premierul Călin Popescu Tăriceanu, arătând că îi va solicita şefului statului să nu îi mai trimită scrisori, pe care oricum le vede la televizor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici