Producţia industrială a scăzut anul trecut, faţă de 2008, cu 5,5% în serie brută

Producţia industrială a scăzut anul trecut, faţă de 2008, atât ca serie brută, cu 5,5%, cât şi ajustată în funcţie de zilele lucrătoare şi sezonalitate, cu 5,7%, ca urmare a reducerilor, între 6,5% şi 12%, din industria extractivă şi cea prelucrătoare, potrivit datelor INS.

29 afișări
Imaginea articolului Producţia industrială a scăzut anul trecut, faţă de 2008, cu 5,5% în serie brută

Producţia industrială a scăzut anul trecut, faţă de 2008, cu 5,5% în serie brută (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Astfel, în 2009, comparativ cu anul anterior, ca serie brută, industria extractivă a înregistrat o scădere de 12%, iar ajustată de 11,8%, în timp ce industria prelucrătoare s-a diminuat cu 6,5%, respectiv 7,1%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 7% în serie brută şi cu 5,9% în serie ajustată.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri, atât în serie brută, cât şi ajustată în funcţie de zilele lucrătoare şi sezonalitate. Astfel, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a coborât cu peste 15%, industria bunurilor intermediare cu peste 9%, industria bunurilor de uz curent cu 8,4% şi industria bunurilor de capital cu peste 1%. Industria energetică a crescut cu 0,4% în serie brută şi cu 0,3% în serie ajustată.

În decembrie 2009, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 12,9%, fiind doar cu 0,5% sub nivelul lunii anterioare ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Evoluţia a fost cauzată de scăderea industriei prelucrătoare (cu 16,4% serie brută, 1,3% ajustată) şi a industriei extractive (7,3%, respectiv 2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 10,7% în serie brută, respectiv cu 1% ajustată.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri, respectiv în industria bunurilor intermediare (-22,9% serie brută, respectiv 7,5% ajustată), industria bunurilor de capital (-21% şi -5,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-18,3% şi -7,5%) şi industria bunurilor de uz curent (-2,8% în serie brută). Industria energetică a crescut cu 7,7% în serie brută şi cu 4,6% ajustată. De asemenea, industria bunurile de uz curent a consemnat un avans de 3% ca serie ajustată.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în decembrie 2009, producţia industrială a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,6%, respectiv 8,3%, evoluţie datorată majorării producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+17,7% şi 14,9%) şi industriei prelucrătoare (+13,1% şi 15,2%). Industria extractivă a scăzut cu 14,4%, respectiv 15%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici