Producţia industrială în Europa de Est a încetinit semnificativ în luna martie

Producţia industrială în estul Europei a încetinit mult în luna martie, parţial din cauza nivelului mai redus al cererii din partea zonei euro, iar analiştii susţin că principalul motiv a fost reprezentat de sărbătorile de Paşte şi rămân optimişti în privinţa evoluţiei viitoare.

17 afișări
Imaginea articolului Producţia industrială în Europa de Est a încetinit semnificativ în luna martie

Producţia industrială în Europa de Est a încetinit semnificativ în luna martie (Imagine: Mediafax Foto)

Avansul producţiei industriale în Slovacia s-a redus de la 12,5% în februarie la doar 1,8% în martie, acesta fiind totuşi cea mai mare creştere din regiune. O încetinire semnificativă a fost resimţită şi în Ungaria, România sau Polonia.

Încetinirea din Slovacia a fost cauzată în principal de reducerea ritmului de creştere al producţiei de maşini de la 31% în februarie la 4,7% în martie. Slovacia, cu o populaţie de 5,4 milioane, este cel mai mare producător auto din lume, în funcţie de producţia pe cap de locuitor.

Economiile deschise, în curs de dezvoltare, sunt uşor influenţabile de cererea pentru producţia lor din partea zonei euro, iar regiunea resimte în prezent efectele încetinirii globale.

Deşi datele au fost ajustate la numărul de zile lucrătoare, analiştii consideră că producţia a fost în principal afectată de sărbătorile de Paşte, care au fost în acest an mai devreme din punct de vedere calendaristic decât în alţi ani şi anticipează că o asemenea evoluţie nu se va repeta în viitorul apropiat.

Producţia din România a urcat cu 6,7% în martie, comparativ cu avansul de 7,7% înregistrat în luna precedentă, întrucât a fost afectată în principal de un declin de 2,9% al producţiei de energie şi o încetinire a industriei.

De asemenea, producţia a încetinit în Polonia la 0,9%, cu mult sub estimările analiştilor de 8%.

"Există o încetinire. La nivelul regiunii, încrederea în mediul de afaceri scade, comenzile se reduc. Totuşi, în acest stadiu ne confruntăm cu o încetinire graduală. Nu există nici un indiciu al unei încetiniri semnificative a producţiei industriale, aşa cum arată datele", a declarat Raffaella Tenconi, economist la Dresdner Kleinwort.

Analiştii anticipează că avansul producţiei industriale în Cehia va scădea de la 11,3% în februarie la 4,8% în martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici