Profitul IBM a urcat cu 14% în trimestrul trei

Grupul american IBM a înregistrat un profit de 3,2 miliarde dolari în trimestrul al treilea, în urcare cu 14% de la 2,8 miliarde dolari în perioada similară a anului trecut, datorită focusării activităţii pe software şi servicii, operaţiuni cu marje mai ridicate de câştig.

10 afișări
Imaginea articolului Profitul IBM a urcat cu 14% în trimestrul trei

Profitul IBM a urcat cu 14% în trimestrul trei (Imagin: Mediafax Foto/AFP)

Veniturile IBM au coborât totodată cu 7%, de la 25,3 miliarde de dolari la 23,56 miliarde de dolari, se arată în raportul financiar trimestrial al grupului.

Rezultatele IBM nu au satisfăcut investitorii, ale căror aşteptări au crescut constant în ultimele luni odată cu valul de optimism privind relansarea economică. Restrângerea cu 7% a portofoliului de contracte pe segmentul serviciilor, la 11,8 miliarde de dolari, un indicator al veniturilor potenţiale pentru următoarele trimestre, a oferit pieţei motive de îngrijorare privind performanţele IBM.

Grupul a reuşit să evite cele mai severe dificultăţi care au afectat sectorul IT în ultimul an din cauza recesiunii, prin reorientarea afacerilor de la segmentul serverelor către software, servicii şi outsourcing - zone care s-au consolidat odată cu tendinţa companiilor de a reduce costuri.

Acţiunile IBM au coborât cu 3,88% pe bursa de la New York după închiderea şedinţei oficiale de joi, comparativ cu o creştere de 24% în ultimele trei luni alimentată de optimismul investitorilor.

Vânzările grupului au scăzut cu 10,6% în primele nouă luni ale anului, la 68,52 miliarde de dolari, de la 76,62 miliarde de dolari în perioada similară a lui 2008, se mai arată în raportul citat.

Profitul net al IBM a coborât în această perioadă cu 8,9%, de la 7,9 miliarde de dolari la 8,6 miliarde de dolari.

Marjele de câştig ale grupului au urcat semnificativ, de la 11,2% la 13,6% la nivelul trimestrului al treilea, respectiv de la 10,3% la 12,6% în perioada ianuarie-septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici