Proiect: ASF, pe model TVR şi SRR - dacă Parlamentul respinge raportul de activitate, atunci conducerea este demisă

Deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu a depus la Camera Deputaţilor un proiect prin care Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) e obligat să prezinte anual Parlamentului un raport de activitate, iar în cazul în care e respins de Legislativ atunci conducerea instituţiei să fie demisă.

329 afișări
Imaginea articolului Proiect: ASF, pe model TVR şi SRR - dacă Parlamentul respinge raportul de activitate, atunci conducerea este demisă

Proiect: ASF, pe model TVR şi SRR - dacă Parlamentul respinge raportul de activitate, atunci conducerea este demisă

Potrivit liberalului, principalul rol al ASF este acela de a garanta stabilitatea pieţelor financiare non-bancare şi apărarea drepturilor asiguraţilor, iar, în acest context, numirea şi activitatea membrilor Consiliului ASF trebuie să dovedească „cel mai înalt nivel de profesionalism”.

„De-a lungul timpului nu au lipsit acuzaţiile de politizare la adresa Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), iar profesionalismul membrilor a fost deseori contestat. De aceea, în contextul în care principalul rol al ASF este acela de a asigura stabilitatea pieţelor financiare non-bancare şi apărarea drepturilor asiguraţilor, numirea şi activitatea membrilor Consiliului ASF trebuie să dovedească cel mai înalt nivel de profesionalism. În acest cadru, am depus un proiect de lege care îşi propune să facă din ASF o instituţie mai responsabilă şi profesionistă”, a afirmat Laurenţiu Leoreanu, printr-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Astfel, iniţiativa legislativă impune Consiliului ASF, forul de conducere al instituţiei, obligaţia de a prezenta Parlamentului, anual, un raport de activitate, măsură menită pentru a aduce un plus de transparenţă decizională în activitatea ASF. În plus, în cazul în care raportul este respins de Parlament, conducerea ASF este automat demisă, în bloc, ca formă de asumare a eşecului de management.

Totodată, propunerea legislativă impune studii superioare de specialitate, în domeniul financiar, pentru membrii Consiliului ASF, potrivit sursei citate.

Proiectul de lege îşi propune nu doar să consolideze credibilitatea, prestigiul şi imaginea instituţiei, dar şi „să transforme ASF într-un organism transparent, să îi eficienteze activitatea şi să devină un garant al funcţionării eficiente a sistemului de pensii private, precum şi un scut ce protejează investitorii de practici neloiale şi abuzive”, conchide sursa menţionată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
proiect,
asf,
demitere

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici