Proiectul “Coridorul Verde” intră în linie dreaptă. Burduja: România este gata să îşi asume rolul de hub energetic

Coridorul Verde. „România este gata să îşi asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate, având toate resursele necesare: de la energie solară şi eoliană la energie nucleară şi surse geotermale”, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

938 afișări
Imaginea articolului Proiectul “Coridorul Verde” intră în linie dreaptă. Burduja: România este gata să îşi asume rolul de hub energetic

Sursa foto: Facebook/Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat la reuniunea ministerială a Comitetului Director, înfiinţat în conformitate cu prevederile Acordului de Parteneriat Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei, la Budapesta, în Ungaria.

Proiectul “Coridorul Verde” prevede realizarea unui cablu de curent continuu, care va conecta toate cele patru state. Acordul miniştrilor subliniază importanţa energiei verzi şi curate în combaterea încălzirii globale şi prevenirea schimbărilor climatice, încurajând cooperarea reciprocă în domeniile energiei regenerabile, eficienţei energetice şi hidrogenului verde, în vederea creşterii securităţii sistemelor energetice şi a stabilităţii aprovizionării.

Se susţine totodată extinderea infrastructurii existente pentru tranzitul de energie electrică produsă din surse de energie regenerabilă către România şi Ungaria, prin Georgia, şi către alte ţări europene.

În cadrul reuniunii s-a semnat un Memorandum de Înţelegere între ministerele de resort din România, Republica Azerbaidjan, Georgia, şi Ungaria privind cooperarea în domeniul energiei verzi, pentru a aprofunda colaborarea în vederea atingerii obiectivelor comune privind dezvoltarea sectorului energiei verzi, inclusiv producţia de hidrogen.

Sebastian Burduja a subliniat importanţa eliminării dependenţei europene faţă de state care “au folosit energia ca armă sau cel puţin ca instrument de şantaj” în raport cu Uniunea Europeană.

“Ne reunim în acest proiect, Coridorul Verde, pentru că ne dorim cu toţii consolidarea securităţii energetice a întregii regiuni. România este gata să îşi asume rolul de hub energetic, furnizor de stabilitate, având toate resursele necesare: de la energie solară şi eoliană la energie nucleară şi surse geotermale. Acest proiect, lansat la Bucureşti în decembrie 2022, în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are datoria să avanseze rapid, cu sprijinul tuturor. Trebuie să acţionăm în deplină coordonare cu strategiile noastre naţionale şi având perspectiva de termen lung. Se spune că uneori trebuie să plantăm sămânţa unui pom la umbra căruia nu ne vom odihni niciodată, dar acesta va fi acolo pentru copiii şi nepoţii noştri. Pentru un astfel de proiect suntem astăzi aici”, declară Sebastian Burduja.

„Proiectul Coridorului Verde intră în linie dreaptă. Operatorii de sistem din cele patru ţări vor forma o companie de proiect şi studiul de fezabilitate va fi atribuit în cel mai scurt timp. Ministrul român al energiei a propus ca sediul companiei să fie la Bucureşti, urmând ca decizia finală să fie luată în cadrul unor negocieri, în perioada următoare”, adaugă ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici