Propunere de taxă verde pentru autoturisme

O nouă taxă verde pentru autoturisme ar putea fi introdusă în România, iar din suma strânsă va fi finanţat un program de colectare a deşeurilor rezultate de la autovehicule, a anunţat, vineri, la Alba Iulia, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Marius Popa.

2 afișări
Imaginea articolului Propunere de taxă verde pentru autoturisme

Propunere de taxă verde pentru autoturisme

Popa a declarat, într-o conferinţă de presă, că Guvernul ar putea fi silit să scoată actuala taxă de primă înmatriculare, iar în această situaţie ar putea veni cu o taxă strict pentru mediu, care să acopere costurile unui program naţional de colectare a deşeurilor rezultate de la autoturisme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În ţară intră tot mai multe maşini vechi. Ori aceste maşini vechi vor produce nişte deşeuri. Ce facem cu deşeurile din această producţie de maşini vechi?(…) Există posibilitatea de a introduce o taxă strict pe mediu pentru rezolvarea acestor probleme a deşeurilor din maşini. Propuneam o taxă care să fie egală pentru toată lumea, şi pentru producători şi pentru importatori, o taxă care să faciliteze sau să subvenţioneze această activitate de colectare a deşeurilor provenite de la maşini", a spus Popa.

Potrivit sursei citate, taxa ar putea fi folosită la finanţarea unui program pentru înfiinţarea unor întreprinderi specializate în regim privat care să colecteze acest gen de deşeuri.

Octavian Marius Popa a adăugat că o taxă similară există în anumite ţări europene şi va ajuta România să-şi pună la punct procedura de colectare a deşeurilor provenite de la autoturisme. El a spus că taxa va fi inclusă în preţul autoturismelor, atât pentru maşinile noi, cât şi pentru cele vechi importate, însă va avea o valoare relativ mică. Potrivit sursei citate, în cazul unei maşini de 12.000 de euro taxa ar putea fi de 50-100 de euro.

Comisarul general al GNM a mai spus că taxa verde pentru autoturisme ar putea fi introdusă pe un termen limitat până când în România va fi pusă la punct activitatea de colectare a deşeurilor din maşini.

(Serviciul AUDIO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie înregistrarea declaraţiilor comisarului general al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Marius Popa. Pentru a beneficia de acest serviciu puteţi accesa link-ul Mediafax audio de pe pagina de internet a agenţiei sau direct adresa de internet http://audio.mediafax.ro.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici