Provizioanele BCR depăşesc la nouă luni nivelul din tot anul trecut şi menţin banca pe pierdere

BCR a constituit în primele nouă luni provizioane record de 2,63 miliarde lei, cu un miliarde de lei peste cele din perioada similară din 2011, ceea ce a menţinut banca pe pierdere, cu 762 milioane lei la finele lui septembrie, în ciuda unui profit operaţional în linie cu rezultatul de anul trecut.

650 afișări
Imaginea articolului Provizioanele BCR depăşesc la nouă luni nivelul din tot anul trecut şi menţin banca pe pierdere

Provizioanele BCR depăşesc la nouă luni nivelul din tot anul trecut şi menţin banca pe pierdere

Rezultatul operaţional din trimestrul al treilea, de 618,3 milioane lei, a crescut cu 3,8% comparativ cu profitul obţinut în trimestrul anterior, de 595,5 milioane lei, în condiţiile în care venitul operaţional (995.8 milioane lei) a crescut cu 1,2% în comparaţie trimestrială (983,9 milioane lei în trimestrul II al anului 2012), iar cheltuielile de exploatare au scăzut de la 388,4 milioane lei la 377,5 milioane lei.

"Grupul BCR livrează primul său trimestru în care performanţa operaţională s-a îmbunătăţit. Această realizare prezintă şi subliniază angajamentul nostru de a readuce pe profit Grupul BCR în următorii ani. Pe lângă de îmbunătăţirea bazei noastre de costuri, Grupul BCR se va concentra pe urmărirea sistematică a îmbunătăţirii capacitaţilor noastre comerciale, a excelenţei operaţionale şi a calităţii activelor. Aceste măsuri dedicate vor livra rezultate durabile", a declarat Tomas Spurny, CEO Banca Comerciala Romana, citat într-un comunicat transmis marţi de bancă.

Provizioanele aferente riscului de credit au crescut însă în trimestrul al treilea la 875 milioane lei, faţă de 826 milioane lei în trimestrul precedent, dar sub recordul de 933 milioane lei din primele trei luni, ceea ce a dus în perioada iulie -septembrie la o pierdere netă după plata intereselor minoritare de 214 milioane lei.

În primele nouă luni, BCR a generat un rezultat operaţional de 1.82 miliarde lei (411,6 milioane euro), în uşor declin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (-3,5%), de la 1.88 miliarde lei (449.1 milioane euro) la sfârşitul lunii septembrie 2011. Această evoluţie s-a datorat în special reducerii costurilor şi rezultatului net din tranzacţionare îmbunătăţit, la care se adaugă o creştere a venitului net din comisioane, acestea acoperind în mare măsură diminuarea venitului net din dobânzi.

În acelaşi timp, provizioanele au totalizat 2,63 miliarde lei, cu un miliard de lei mai mult decât nivelul din septembrie 2011 şi cu jumătate de miliard de lei peste totalul provizioanelor constituite pe întreg anul trecut.

Venitul operaţional a scăzut cu 4,5% comparativ cu perioada similară din 2011, ajungând la 3 milliarde lei (679,0 milioane euro) de la 3,15 miliarde lei (749,1 milioane euro), anul trecut.

"Sursa principală a descreşterii o reprezintă cererea scăzută de credite de consum, formarea continuă de credite neperformante şi presiunea concurenţială asupra marjelor, acestea afectând venitul net din dobânzi (2.139,2 milioane lei, în scădere cu 10,2%, comparativ cu anul precedent). Venitul net din comisioane a crescut in comparaţie anuală (+7,1%) până la 476,4 milioane lei (107.5 milioane euro) la finele lunii Septembrie 2012, de la 444,8 milioane lei (105,7 milioane euro) în primele nouă luni ale anului 2011", se arată în comunicat.

Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 21,6% sau 69,9 milioane lei în comparaţie anuală, adăugând 393,0 milioane lei (88.7 milioane euro) la veniturile din primele nouă luni ale anului 2012), generat în special de câştigurile din tranzacţiile valutare. BCR se menţine lider pe piaţa românească de titluri şi obligaţiuni.

"Reflectând măsurile cuprinzătoare de optimizare, cheltuielile operaţionale au fost reduse cu 6,1% in comparaţie anuală, ajungând la 1,18 miliarde lei(267,4 milioane euro) de la 1,26 miliarde lei la finele lunii septembrie 2011", se mai spune în comunicatul băncii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici