Putin propune fuziunea grupului rus Gazprom cu Naftogaz, din Ucraina

Premierul rus Vladimir Putin a propus, vineri, după o întrevedere cu omologul său ucrainean Mikola Azarov, ca grupul Gazprom să fuzioneze cu compania Naftogaz din Ucraina.

26 afișări
Imaginea articolului Putin propune fuziunea grupului rus Gazprom cu Naftogaz, din Ucraina

Putin propune fuziunea grupului rus Gazprom cu Naftogaz, din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am discutat despre integrarea în domeniul nuclear. Putem face acelaşi lucru şi în sectorul gazelor. Propun fuziunea Gazprom cu Naftogaz", a spus Putin.

Premierul rus a recomandat Ucrainei, marţi, unificarea operaţiunilor celor două ţări în domeniul industriei nucleare civile, la câteva zile după încheierea unui acord controversat privind menţinerea unei baze militare ruseşti în Crimeea.

Azarov a anunţat, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că propunerea premierului Putin de unificare a Gazprom cu Naftogaz nu a fost discutată în negocierile de vineri, fiind o idee improvizată în timpul conferinţei de presă.

"În timpul negocierilor cu colegii ruşi, nu a fost studiată ideea unei fuziuni între Gazprom şi Naftogaz", a arătat Azarov.

El a adăugat că ideea exprimată de premierul rus a fost neprevăzută.

"Vom discuta propunerile neprevăzute şi le vom analiza pe cele concrete", a precizat Azarov.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat la rândul său că propunerea lui Putin este "interesantă", iar Gazprom este gata să lucreze în acest sens.

O fuziune între cele două companii ar conferi Moscovei control asupra gazoductelor importante care tranzitează Ucraina pentru alimentarea cu gaze a Europei, dar şi asupra livrărilor pe piaţa ucraineană.

Aflată în proprietatea statului, Naftogaz este importatorul exclusiv de gaze ruseşti din Ucraina, prin conductele sale fiind transportat circa 20% din necesarul de gaze al Europei.

Finanţele Naftogaz au fost afectate de faptul că achiziţionează gaze din Rusia la un preţ mai ridicat decât preţul subvenţionat plătit de consumatorii ucraineni.

Relaţiile ruso-ucrainene au fost relansate după venirea la putere, în Ucraina, a preşedintelui Viktor Ianukovici, considerat pro-rus.

Putin a mai spus că banca VTB, din Rusia, este pregătită să acorde un împrumut de 500 de milioane de dolari Ministerului ucrainean al Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici