R. Moldova va primi 1,9 miliarde de euro din partea donatorilor externi

Guvernul Republicii Moldova şi partenerii de dezvoltare au semnat miercuri, la Bruxelles, Programul de asistenţă pentru Moldova pentru anii 2011-2013, în valoare de 1,936 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari), relatează agenţia Interlic, în pagina electronică.

16 afișări
Imaginea articolului R. Moldova va primi 1,9 miliarde de euro din partea donatorilor externi

R. Moldova va primi 1,9 miliarde de euro din partea donatorilor externi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul a fost semnat de prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, şi Stefan Fule, comisar european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate.

Programul de asistenţă a fost semnat ca urmare a lucrărilor Şedinţei Grupului Consultativ - Forumul "Parteneriat pentru Moldova", co-prezidată şi găzduită de Comisia Europeană şi Banca Mondială şi la care au participat 32 de instituţii bilaterale şi zece organizaţii multilaterale de dezvoltare.

Discuţiile au fost axate pe patru domenii generale: priorităţile strategice şi agenda de reformă politică a Guvernului; situaţia macroeconomică şi programul Guvernului de promovare a reformelor economice structurale şi a celor sociale; necesităţile de asistenţă externă şi strategiile pentru a spori eficacitatea acestei asistenţe; răspunsul din partea comunităţii donatoare.

Reprezentanţii Guvernului au informat comunitatea internaţională despre progresele înregistrate pînă în prezent în vederea promovării reformelor politice, economice şi sociale.

Guvernul şi-a reafirmat poziţia conform căreia integrarea europeană reprezintă prioritatea sa de bază, iar cea mai eficientă cale pentru modernizarea politică, economică şi socială a ţării este implementarea reformelor care ar conduce ţara pe calea integrării europene.

În alocuţiunea sa, rostită la finalul Reuniunii, Filat a menţionat că dezbaterile au fost constructive şi au generat idei pentru proiectele viitoare. "Sunt convins ca toţi colegii mei pleacă de aici cu mult optimism în ceea ce priveşte viitorul ţării noastre. Ne întoarcem acasă şi cu o mai mare responsabilitate, vrem să vă demonstrăm prin fapte ca avem o guvernare eficientă, transparentă, orientată spre nevoile oamenilor", a menţionat el.

Vlad Filat a spus că discuţiile au demonstrat încă o dată cât de mult poate conta Chişinăul pe sprijinul partenerilor în demersul de a relansa R. Moldova. "Şi aici nu mă refer doar la sprijinul financiar, ci şi la consultanţa pe care ne-o acordaţi. Şi aş vrea să punctez aici excelenta comunicare pe care o am cu ambasadorii ţărilor Dumneavoastră la Chişinău, cu organizaţiile internaţionale care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră", a precizat premierul.

El s-a arătat convins de faptul că, în cel mai scurt timp partenerii de dezvoltare vor fi mândri că s-au alăturat Republicii Moldova în procesul ei de reformare, de modernizare, iar cetăţenii ţării vor fi mândri că ţara lor nu mai este izolată pe scena internaţională.

"Încă o dată, vreau să vă mulţumesc tuturor, şi îndeosebi Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, pentru organizarea acestui eveniment. De asemenea, vreau să exprim gratitudine partenerilor noştri de dezvoltare", a menţionat prim-ministrul în finalul alocuţiunii sale.

Martin Raiser, Director Regional al Băncii Mondiale pentru Ucraina, Belarus şi R. Moldova, a menţionat că liderii de la Chişinău conştientizează că pentru asigurarea prosperităţii vor fi necesare acţiuni susţinute şi de durată.

"Însă, autorităţile deja au demonstrat prin acţiuni decisive că s-au angajat ferm pe calea liberalizării economiei, combaterii corupţiei, reformării sectorului judiciar şi asigurării unei guvernări bune în sectorul public. Această viziune ambiţioasă merită sprijinul internaţional", a declarat Martin Raiser.

Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, a menţionat că UE susţine deplin programul Guvernului "Relansăm Moldova".

"Pentru Uniunea Europeană, Moldova este mai mult decât un vecin. Moldova este un partener apropiat cu care noi colaborăm pentru ca această regiune din vecinătatea UE să fie mai stabilă şi mai prosperă. Stabilitatea la frontiera UE, de asemenea, ar aduce stabilitate şi pentru UE", a spus comisarul.

Cei trei oficiali au susţinut şi o conferinţă de presă în cadrul căreia s-au arătat mulţumiţi de rezultatele reuniunii, potrivit serviciului de presă al Guvernului moldovean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici