Raport: bogaţii trebuie să plătească factura pentru a evita colapsul social

Autorul unui raport influent de acum 50 de ani, care contesta ideea unei creşteri economice nelimitate, a declarat marţi că inegalitatea crescândă, împreună cu schimbările climatice, ar putea duce la colaps social în unele ţări, dacă nu se fac schimbări radicale, plătite de cele mai bogate naţiuni din lume.

3564 afișări
Imaginea articolului Raport: bogaţii trebuie să plătească factura pentru a evita colapsul social

Jørgen Randers, un academician norvegian care a scris în 1972 cartea "Limitele creşterii", publicată de grupul Clubul de la Roma, a declarat că guvernele se străduiesc din ce în ce mai mult să obţină sprijin popular pentru măsurile necesare pentru combaterea încălzirii globale, deoarece multe dintre politicile actuale împovărează în mod disproporţionat grupurile cu venituri mai mici, care se confruntă deja cu dificultăţi financiare, informează AP.

"Dacă declinul bunăstării este lăsat să dureze suficient de mult timp, mă aştept la o prăbuşire a societăţii în naţiunile vulnerabile şi la un declin periculos al capacităţii guvernelor de a gestiona situaţia", a declarat el reporterilor la Berlin, cu ocazia lansării unui nou studiu al grupului, intitulat "Earth4All".

Având în vedere că studiile arată că cei mai bogaţi 10% din omenire sunt responsabili pentru aproximativ jumătate din emisiile mondiale, noul raport susţine că cei bogaţi sunt cei care trebuie să se implice pentru a rezolva problema.

"Dacă nu sunt cei bogaţi cei care plătesc factura, nu vom obţine sprijinul larg al alegătorilor pentru o acţiune colectivă puternică, necesară pentru a creşte bunăstarea majorităţii globale", a declarat Randers.

Johan Rockström, care conduce Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic şi care este coautor al ultimului raport, a declarat că miliarde de oameni sunt deja expuşi riscului schimbărilor climatice în întreaga lume, citând inundaţiile mortale din Pakistan.

Ţări precum Germania, care are un grad ridicat de inegalitate economică, ar trebui, prin urmare, să arate că este posibil să se treacă la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon fără a-i afecta pe cei care sunt deja vulnerabili din punct de vedere financiar, a spus el.

Autorii raportului au declarat că scăderea prosperităţii nu se observă doar în ţările în curs de dezvoltare, ci şi în Europa şi în Statele Unite, avertizând că acest lucru s-ar putea răsfrânge în frustrări care ar putea paraliza guvernele.

Printre sugestiile lor se numără creşterea impozitelor pentru cei mai bogaţi 10% dintre persoanele fizice şi juridice pentru un fond destinat reducerii sărăciei extreme, emancipării femeilor, îmbunătăţirii sistemului alimentar mondial şi eliminării treptate a utilizării combustibililor fosili.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici