Raport CE: Deficitele statelor membre ar putea afecta zona euro

Oficialii Comisiei Europene (CE) sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că deficitele bugetare tot mai mari ale unor state din zona euro ar putea afecta uniunea monetară, potrivit revistei germane Der Spiegel, care citează un raport în lucru al Directoratului General pentru Economie şi Finanţe.

17 afișări
Imaginea articolului Raport CE: Deficitele statelor membre ar putea afecta zona euro

Raport CE: Deficitele statelor membre ar putea afecta zona euro (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit raportului, oficialii CE consideră că dezechilibrele tot mai severe ar putea genera riscuri care să ameninţe moneda euro.

"Dezechilibrele slăbesc încrederea în euro şi pun în pericol coeziunea uniunii monetare", se spune în document, care va fi prezentat miniştrilor de Finanţe ai statelor din zona euro, potrivit Der Spiegel.

În continuare, raportul aflat încă în lucru subliniază diferenţa de competitivitate dintre statele zonei euro drept un factor care ameninţă întregul grup de ţări.

Juergen Stark, membru în boardul executiv al Băncii Centrale Europene, a declarat într-un interviu publicat sâmbătă că state precum Grecia, care se luptă cu deficite uriaşe, trebuie de asemenea să-şi reformeze economia pentru a-şi spori competitivitatea.

"State precum Grecia trebuie nu numai să-şi aducă deficitele sub control, ci şi să aplice o reorientare fundamentală a politicii economice", a arătat el într-un interviu acordat ziarului Die Welt am Sonntag.

Raportul CE obţinut de Der Spiegel arată că experţii sunt îngrijoraţi în special de situaţia Spaniei, Greciei şi Irlandei, deoarece au acumulat în trecut deficite de cont curent ridicate, finanţându-se prin credite ieftine.

"Combinaţia dintre scăderea competitivităţii şi acumularea excesivă de datorii de stat este alarmantă", se spune în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici