Rata pirateriei software în România, mai mică în 2008

Rata pirateriei software pentru PC-uri a scăzut în România în 2008 cu două puncte faţă de anul anterior, de la 68% la 66%, în timp ce pierderile din industrie au crescut cu 65%, la 249 milioane dolari, se arată în raportul publicat de Business Software Alliance (BSA) pe pagina oficială de Internet.

23 afișări
Imaginea articolului Rata pirateriei software în România, mai mică în 2008

Rata pirateriei software în România, mai mică în 2008 (Imagine: Mediafax Foto)

"Acest raport atestă impactul pe care îl au în România eforturile de reducere a pirateriei software. În condiţiile de incertitudine economică pe care le traversăm, este vitală conduita companiilor de a nu ocoli legea şi a nu utiliza software nelicenţiat, întrucât un asemenea comportament ar conduce la creşterea riscurilor de impact negativ asupra afacerilor şi asupra consumatorilor, precum şi asupra economiei locale şi globale", a declarat avocat Magda Popescu, reprezentantul BSA în România.

În ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scăzut cu opt puncte procentuale în România, de la 74% la 66%, datorită eforturilor continue atât din partea industriei de software pentru afaceri, reprezentată de BSA, cât şi din partea autorităţilor naţionale.

În România s-au înregistrat în această perioadă primele condamnări la închisoare cu executare pentru fapte de distribuire de software piratat, precum şi acţiuni eficace ale autorităţilor în cazuri de utilizare de software fără licenţă în cadrul companiilor şi a instituţiilor.

Conform studiului BSA, 50% din cele 110 ţări analizate au înregistrat scăderi ale ratei pirateriei şi doar 15% creşteri.

În studiu se mai arată că în Europa Centrală şi de Est, ţările cu cea mai mare rată a pirateriei au fost Georgia (95%), Armenia (92%), Azerbaidjan (90%) şi Moldova (90%).

Printre ţările cu cel mai mic grad de piraterie s-au numărat Republica Cehă (38%), Ungaria (42%) şi Slovacia (43%). Rusia a înregistrat cel mai spectaculos progres, cu o scădere anuală de cinci puncte procentuale şi o scădere de 19 puncte într-un interval de şase ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici