Ratingul de credit al Spaniei a coborât cu două trepte, la "BBB-", cu un nivel deasupra categoriei "junk"

Standard & Poor's (S&P) a înrăutăţit cu două trepte ratingul de credit al Spaniei, la "BBB-", cu un nivel deasupra categoriei "junk" a activelor cu caracter speculativ, din cauza problemelor economice şi a dificultăţilor de natură politică presupuse de o posibilă cerere pentru ajutor internaţional.

107 afișări
Imaginea articolului Ratingul de credit al Spaniei a coborât cu două trepte, la "BBB-", cu un nivel deasupra categoriei "junk"

S&P a înrăutăţit ratingul Spaniei cu două trepte, la "BBB-", cu un nivel deasupra categoriei "junk" (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

Perspectiva atribuită ratingului guvernului spaniol este negativă, potrivit unui comunicat transmis miercuri seară la New York de Standard & Poor's (S&P), citat de Bloomberg.

"Perspectiva negativă reflectă riscurile semnificative privind economia Spaniei şi performanţele în zona bugetară, precum şi absenţa unei direcţii clare a politicilor la nivelul zonei euro. Recesiunea tot mai severă limitează opţiunile aflate la dispoziţia guvernului spaniol", se spune în comunicat.

Guvernul spaniol condus de premierul Mariano Rajoy, învestit în urmă cu mai puţin de un an, a anunţat recent cel de-al cincilea pachet de măsuri de austeritate din acest mandat şi a publicat rezultatele testelor de stres efectuate în sectorul bancar de către un auditor independent, întâmpinate pozitiv de pieţe.

Spania a solicitat în această vară o linie de finanţare de 100 miliarde euro de la Uniunea Europeană pentru a-şi recapitaliza sectorul bancar, dar nu a accesat încă fondurile. Între timp au apărut semnale tot mai puternice că ţintele de deficit bugetar asumate de guvernul spaniol ar putea fi depăşite.

Retrogradarea Spaniei este neaşteptată şi va avea efecte negative, a declarat joi la Tokyo Ignacio Fernandez-Palomero Morales, administratorul datoriei de stat la Trezoreria Spaniei. Oficialul a adăugat că principalul motiv al înrăutăţirii ratingului este lipsa de claritate a programului de soluţionare a crizei din zona euro.

Moneda euro s-a depreciat joi faţă de dolar cu 0,2%, curusl coborând la 1,2847 dolari/euro pe pieţele asiatice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici