RCS&RDS acuză ANRE că încalcă legile Energiei şi Concurenţei, dar şi Constituţia

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) îngrădeşte concurenţa pe piaţa distribuţiei de electricitate, încălcând inclusiv Constituţia, susţine RCS&RDS, după ce autoritatea de reglementare a respins licenţierea a două firme ale grupului telecom ca distribuitori.

1221 afișări
Imaginea articolului RCS&RDS acuză ANRE că încalcă legile Energiei şi Concurenţei, dar şi Constituţia

RCS&RDS acuză ANRE că încalcă legile Energiei şi Concurenţei, dar şi Constituţia

RCS&RDS are în desfăşurare, prin două firme, proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice şi a cerut ANRE, în septembrie, licenţele necesare pentru proiecte pilot în Oradea şi lângă Timişoara, însă ANRE nu permite prestarea serviciului în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă.

"Întemeindu-se pe propriile ordine emise în anii 2014 şi 2015, ANRE a condiţionat eliberarea licenţelor solicitate de către companiile din grupul RCS & RDS de obţinerea acordului actualilor distribuitori din acele zone, care au încheiat contracte de concesiune a serviciului în legătură cu reţelele construite de stat. Nici la momentul încheierii contractelor de concesiune, nici până în prezent NU a existat un monopol legal asupra serviciului de distribuţie a energiei electrice. În anii 2014 şi 2015 ANRE a extins însă exclusivitatea dincolo de limitele reţelei deţinute de concesionar, la un întreg teritoriu. Autoritatea a exclus astfel concurenţa de pe această piaţă, îngrădind posibilitatea altor agenţi economici de a presta serviciul de distribuţie de energie electrică prin intermediul unor reţele finanţate din fonduri proprii", arată RCS&RDS, într-un comunicat.

Cele două firme au formulat o plângere administrativă prin care au cerut ANRE să revoce actele contrare legii şi Constituţiei, însă ANRE a refuzat fără a da motive, conform sursei citate.

Grupul telecom menţionează că este încrezător în succesul proiectului, întrucât Constituţia garantează liberul acces la o activitate economică şi economia de piaţă, legea energiei electrice prevede că distribuţia de energie electrică se face pe bază de licenţe, nu reglementează vreo exclusivitate în prestarea acestui serviciu şi nici nu stabileşte vreo asemenea atribuţie pentru ANRE, iar legea concurenţei interzice acţiunile autorităţilor publice prin care se denaturează concurenţa.

"Concurenţa s-a dovedit a fi principalul factor de evoluţie, de creştere a calităţii, de asigurare în piaţă a preţurilor corelate cu puterea de cumpărare în cazul serviciilor de utilitate, aşa cum sunt şi telecomunicaţiile. În domeniul telecomunicaţiilor, competiţia a reuşit să plaseze Romania între primele locuri la nivel global, în lumea digitală. Anticipăm că, în măsura în care barierele create de către ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât vom oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor noastre de 120 RON/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 RON/MWh percepute de distribuitorii concesionari", mai arată compania.

Valentin Popoviciu, vicepreşedintele RCS&RDS, a declarat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că grupul va lupta să obţină licenţele de distribuţie a energiei şi că RCS&RDS are în plan să ofere din acest an energie şi pentru clienţii retail, pe lângă segmentul business.

RCS&RDS are circa 10.000 de angajaţi şi furnizează servicii de telecomunicaţii în România, Ungaria, Spania şi Italia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici