Reacţia pieţelor la reducerea ratingului SUA ar putea fi temperată de criza din zona euro

Dolarul SUA s-ar putea deprecia luni pe pieţele asiatice, odată cu creşterea randamentelor titlurilor de Trezorerie americane, însă orice reacţie declanşată de reducerea ratingului Statelor Unite de către S&P va fi temperată de criza datoriilor de stat din zona euro.

273 afișări
Imaginea articolului Reacţia pieţelor la reducerea ratingului SUA ar putea fi temperată de criza din zona euro

Reacţia pieţelor la reducerea ratingului SUA ar putea fi temperată de criza din zona euro (Imagine: Shutterstock)

"Reacţia iniţială va consta într-un grad ridicat de incertitudine şi, implicit, de volatilitate, din moment ce investitorii nu vor şti încotro să se îndrepte pentru siguranţă. În timpul crizei sub-prime, siguranţa era în dolari SUA şi în titluri de Trezorerie. Acum, această ancoră a comunităţii globale se deteriorează", a declarat pentru Reuters Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets.

Temerile privind reintrarea celei mai mari economii a lumii în recesiune au generat scăderi masive pe bursele din întreaga lume în această săptămână, provocând pierderi de 2.500 de miliarde de dolari în numai cinzi zile.

Companiile care depind de cererea de consum şi de cererea externă vor suferi probabil noi scăderi în următoarea perioadă.

Acţiunile de pe bursele din întreaga lume, măsurată de indicele MSCI All-Country World, au înregistrat în această săptămână cea mai abruptă depreciere de la începutul lunii octombrie a anului 2008, la scurt timp după prăbuşirea Lehman Brothers.

Traderii avertizează că reducerea ratingului SUA va accentua contracţia deja semnificativă a predispoziţiei investitorilor faţă de risc. Astfel, yenul japonez şi francul elveţian ar putea fi din nou ţintite de pieţe drept refugii faţă de crizele din SUA şi zona euro, deşi autorităţile din cele două ţări au luat recent măsuri agresive de inversare a trendului ascendent al monedelor.

Pe de altă parte, temerile că criza datoriilor de stat din zona euro ar putea înghiţi Spania şi Italia sugerează că investitorii ar putea percepe încă dolarul drept un activ sigur, în pofida problemelor cu care se confruntă SUA.

Analiştii Goldman Sachs consideră că Statele Unite au o şansă din trei să reintre în recesiune, din cauza înrăutăţirii crizei din Europa şi nivelului ridicat al şomajului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici