RECTIFICAREA BUGETARĂ: Finanţele anunţă deja că rectificarea este acceptată de partenerii sociali deşi aceştia nu au primit documentul

Ministerul Finanţelor a redactat proiectul rectificării bugetare într-o formă în care este anunţat deja că partenerii sociali au fost de acord cu promovarea documentului deşi noua structură bugetară nu le-a fost încă prezentată acestora, iar o confederaţie patronală a reclamat chiar lipsa informării.

478 afişări
Imaginea articolului RECTIFICAREA BUGETARĂ: Finanţele anunţă deja că rectificarea este acceptată de partenerii sociali deşi aceştia nu au primit documentul

RECTIFICAREA BUGETARĂ: Finanţele anunţă deja că rectificarea este acceptată de partenerii sociali deşi aceştia nu au primit documentul (Imagine: Shutterstock/Mediafax Foto)

Atât în proiectul rectificării bugetului de stat, cât şi în cel al bugetului asigurărilor sociale de stat, Ministerul Finanţelor a inserat, cu puncte-puncte, câte un paragraf prin care precizează deja că documentele au fost dezbătute în cadrul Comisiei de Dialog Social constituite la nivelul ministerului la care au participat reprezentanţi ai organismelor interesate, "conform minutei şedinţei nr...... din data de .... 2013", din care rezultă că "partenerii sociali au fost de acord" cu promovarea proiectului.

Anunţul privind acordul partenerilor sociali este redactat într-un moment în care sindicatele şi patronatele nu au avut deloc acces la aceste documente, Comisia de Dialog Social fiind iniţial programată pentru luni după-amiaza şi amânată ulterior pentru marţi dimineaţa.

Guvernul va aproba marţi rectificarea bugetară într-o şedinţă care începe la ora 14:00.

Luni, Confederaţia Patronatului Român a transmis o scrisoare ministrului Finanţelor şi ministrului delegat pentru Buget, în care reclamă că partenerii sociali nu au primit proiectul rectificării şi atenţionează asupra "gravelor disfuncţionalităţi" privind raporturile şi modul de organizare a şedinţelor de dialog social organizate de Ministerul Finanţelor.

"Considerăm că lucrările comisiei de dialog social organizate la Ministerul Finanţelor au un caracter formal nelucrativ, incapabil să-şi atingă scopul. Vă rugăm să aveţi în vedere că există o dispoziţie legală privind pregătirea şedinţelor. Nici de această dată, ca de altfel în niciuna din şedinţele anterioare, termenele nu sunt respectate şi materialele nu sunt comunicate în vederea analizării şi discutării acestora", afirmă patronatul în scrisoare.

Organizaţia a reclamat totodată "birocratismul şi caracterul formal" în care sunt organizate lucrările acestei comisii şi a anunţat că nu va participa la şedinţa de dialog social privind rectificarea bugetară, rezervându-şi dreptul de a iniţia şi alte forme de protest.

Proiectul rectificării bugetare a fost postat luni seara pe site-ul ministerului, după negocierile cu FMI şi înainte să fie discutat cu partenerii sociali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici