Reglementările privind preţul ţigărilor din Franţa, Austria şi Irlanda sunt contrare UE

Prevederile din Franţa, Austria şi Irlanda prin care se stabilesc preţuri minime de vânzare cu amănuntul pentru ţigări sunt contrare dreptului UE, potrivit Curţii de Justiţie de la Luxemburg, care apreciază că obiectivele de protecţie a sănătăţii pot fi atinse printr-o creştere a accizelor.

356 afișări
Imaginea articolului Reglementările privind preţul ţigărilor din Franţa, Austria şi Irlanda sunt contrare UE

Reglementările privind preţul ţigărilor din Franţa, Austria şi Irlanda sunt contrare UE (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie de la Luxemburg cu trei acţiuni în neîndeplinirea obligaţiilor introduse împotriva Franţei, a Austriei şi, respectiv, a Irlandei, întrucât consideră că reglementările acestor state membre în materia stabilirii de preţuri minime pentru anumite produse din tutun prelucrat, şi anume ţigările şi alte produse din tutun în Franţa, ţigările şi tutunul tăiat fin pentru rularea ţigaretelor în Austria şi ţigările în Irlanda, sunt contrare Directivei 95/591 care stabileşte anumite norme referitoare la acciza care afectează consumul acestor produse.

Directiva obligă statele membre să aplice în privinţa ţigărilor o acciză care este constituită dintr-un element proporţional (ad valorem) calculat la preţul maxim de vânzare cu amănuntul, precum şi dintr-un element specific al cărui cuantum se stabileşte prin raportare la ţigările din categoria de preţ a celor mai căutate, dar nu poate fi mai mică de cinci la sută sau mai mare de 55 la sută din suma totală a sarcinii fiscale. Rata accizei proporţionale şi suma accizei specifice trebuie să fie aceeaşi pentru toate ţigările.

De asemenea, directiva prevede că producătorii şi importatorii de tutun prelucrat sunt liberi să determine preţul maxim de vânzare cu amănuntul pentru fiecare dintre produsele lor.

În opinia Comisiei Europene, reglementările celor trei state membre, prin care se impun preţuri minime care corespund unui anumit procentaj din preţul mediu al tutunului prelucrat (95 la sută în Franţa, 92,75 la sută pentru ţigări şi 90 la sută pentru tutunul tăiat fin în Austria şi 97 la sută în Irlanda), aduc atingere libertăţii producătorilor şi importatorilor de a determina preţurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru produsele lor şi, prin urmare, liberei concurenţe. În consecinţă, aceste reglementări ar fi contrare directivei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici