Remus Borza: Hidroelectrica va fi un exemplu de restructurare pentru celelalte companii de stat

Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, susţine că cea mai valoroasă companie de stat va ieşi mult mai puternică din insolvenţă ca urmare a restructurării şi reorganizării, estimând că valoarea celui mai mare producător de energie va urca la 6 miliarde de euro odată cu finalizarea procedurii de insolvenţă.

1011 afișări
Imaginea articolului Remus Borza: Hidroelectrica va fi un exemplu de restructurare pentru celelalte companii de stat

Remus Borza (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Administratorul spune că restructurarea Hidroelectrica prin scoaterea de sub influenţa politică va fi un exemplu pentru toate companiile de stat căpuşate în acest moment, care cumpără la preţuri supradimensionate sau care vând la preţuri mai mici decât cel al pieţei.

"Nu este important cât valorează Hidroelectrica în prezent, ci cât va valora după insolvenţă. După ce va ieşi din insolvenţă Hidroelectrica o să valoreze 6 miliarde de euro, nu 3,5 miliarde de euro", a declarat Remus Borza, în cadrul şedinţei deschise de redacţie ZF Expert de miercuri, 22 august.

Hidroelectrica era anul trecut a doua firmă locală ca valoare după Petrom, cu o valoare estimată la 3,49 miliarde de euro, conform anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România, realizat de ZF în parteneriat cu firma de investiţii Capital Partners.

Fondul Proprietatea a fost nevoit odată cu intrarea Hidroelectrica în insolvenţă să rectifice în jos cu 3,28 miliarde de lei valoarea activelor sale, la cât era prinsă în contabilitate participaţia de 20% pe care o deţinea la Hidrolectrica, care a devenit peste noapte "zero".

Remus Borza spune că producătorul de energie ar putea trece încă de anul viitor pe profit cu circa 100 milioane de euro, după ce în urma rectificării situaţiilor financiare pe 2011 compania a înregistrat o pierdere de 25 de milioane de euro în 2011.

"Estimez chiar anul viitor un profit în jur de 100 de milioane de euro la Hidroelectrica. Din păcate în România lucrurile sunt foarte puţin predictibile, dar efectul măsurilor implementate până în acest moment de către administratorul judiciar şi al celor care urmează va conduce în mod natural la o maximizare a veniturilor Hidroelectrica. Pot să vă spun că numai din cele şase contracte denunţate vom crea în patrimoniul Hidroelectrica 750 milioane de lei anual. Dacă înmulţim şase ani de zile, perioada care a mai rămas până la finele contractelor bilaterale, Hidroelectrica va obţine peste un miliard de euro. Doar anul viitor înseamnă venituri suplimentare de 750 milioane de lei sau chiar mai mult, depinde de preţul energiei. Astăzi pe PZU preţul este de 300 lei. Eu am pus un preţ mediu de 230 lei/MWh, în condiţiile în care pe 31 iulie Hidroelectrica a vândut cu plata în avans energie la 267 lei/MWh", a declarat Remus Borza.

Citeşte mai departe ce crede Remus Borza despre Hidroelectrica pe zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici