Renault şi Dacia vor să extindă vânzările online de maşini în toată Europa, până în 2014

Renault şi Dacia intenţionează să îşi extindă agresiv vânzările online de maşini, astfel încât până la sfârşitul lui 2014 aceastea să poată fi realizate pe toate pieţele europene, potrivit celor doi producători auto.

460 afișări
Imaginea articolului Renault şi Dacia vor să extindă vânzările online de maşini în toată Europa, până în 2014

Renault şi Dacia vor să extindă vânzările online de maşini în toată Europa (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cele două branduri vor ca, prin extinderea activităţii portalurilor Dacia Store şi Renault Retail Group, să profite de o tendinţă de dezvoltare rapidă a acestui tip de retail al vehiculelor, relatează Automotive News Europe.

Analişti ai companiei de consultanţă Frost & Sullivan anticipează că producătorii auto vor folosi tot mai mult Internetul pentru promovarea şi comercializarea vehiculelor.

La nivel mondial, circa 4%, respectiv 4,5 milioane de maşini, ar putea fi vândute doar online până în 2020, în creştere de la circa 5.000 de unităţi în 2011, estimează Frost & Sullivan.

Cumpărătorii de maşini din Olanda pot calcula preţurile şi cumpăra online toate modelele Dacia, prin intermediul Dacia Store. În Italia şi Marea Britanie, clienţii pot calcula preţul şi pot plăti avansuri pentru Dacii.

Serviciul online al Renault Retail Group permite configurarea automobilului dorit, calcularea preţului şi plata avansului, pentru modelele Renault şi Dacia.

Alţi producători auto care oferă vânzarea online a automobilelor sunt Ford, în Marea Britanie, precum şi brandurile de nişă Tesla şi Fisker.

Chiar dacă Renault dezvoltă serviciul de vânzări online, grupul consideră că clienţii trebuie să continue să cumpere prin reţeaua de dealeri.

"Oferta de maşini online rămâne conformă cu strategia distribuţiei tradiţionale. Reţeaua de dealeri rămâne în ecuaţie. Este un tip de strategie de marketing folosit pentru a atrage un procentaj tot mai mare de clienţi care vor să cumpere maşini online", a declarat Patrick Hoffstetter, şeful diviziei digitale a Renault.

Frost & Sullivan consideră că dealerii care nu reuşesc să inoveze ar putea avea aceeaşi soartă cu unele lanţuri mari de librării sau magazine de electronice. Retaileri mari din domeniul publicisticii şi divertismentului obţin peste 50% din venituri prin vânzări online, iar acest fapt a dus la închidea unui număr mare de magazine mari.

În pofida acestui risc, este improbabil ca producătorii auto să adopte un model în totalitate online pentru distribuţia de maşini în Europa sau oriunde în lume, în viitorul apropiat, consideră Andreas Gissler, analist la grupul Arthur D. Little.

Thomas Chanel, manager de marketing la divizia de retail a Renault, a confirmat că grupul nu intenţionează să adopte un plan de distribuţie fără dealeri, întrucât showroom-urile au servit întotdeauna ca instrument de marketing şi de oferire a serviciilor post-vânzare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici