Retailul, construcţiile şi serviciile au angajat cei mai mulţi specialişti şi manageri

Retailul, construcţiile şi serviciile sunt domeniile care au angajat cel mai mult pentru poziţii de specialişti şi manageri, arată un studiu.

85 afișări
Imaginea articolului Retailul, construcţiile şi serviciile au angajat cei mai mulţi specialişti şi manageri

Aproape 70.000 de joburi noi au fost postate de la începutul anului şi până acum pentru candidaţii care se încadrează în zona de specialişti şi manageri. Numărul reprezintă aproximativ 25% din totalul joburilor scoase în piaţă în 2023, pentru toate nivelurile de carieră şi pregătire.

„Specialiştii, seniorii şi managerii reprezintă categoriile profesionale cele mai stabile pentru că vorbim despre candidaţi care se află într-un punct de maturitate profesională, care, teoretic, au ajuns la un nivel de recunoaştere şi recompensare materială ce îi determină să facă schimbări destul de greu. Orice mişcare în carieră trebuie să însemne un pas înainte semnificativ, fie că este vorba despre salariu sau de expunerea profesională pe care o aduce. Tocmai de aceea, inclusiv în perioadele mai dificile din punct de vedere economic, îi vedem mult mai puţin dispuşi la schimbare decât pe candidaţii din segmentul entry-level, să spunem”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

Domeniile care au scos anul acesta cele mai multe poziţii de specialişti au fost retail (17.500 de joburi noi), construcţii (9.100 de joburi noi), servicii (6.500 de joburi noi), automotive (4.900 de joburi noi) şi transport / logistică (4.700 de joburi noi). În ceea ce-i priveşte pe manageri, cel mai căutaţi au fost de către angajatorii din retail, cu 6.000 de poziţii postate; industria alimentară, cu 2.600 de poziţii; turism (2.100 de joburi noi), construcţii, producţie sau banking şi servicii financiare – fiecare cu peste 1.500 de poziţii.

Din cele peste 9,3 milioane de aplicări depuse din ianuarie şi până acum, peste 2,7 milioane de aplicări au venit din partea managerilor şi specialiştilor.

„O treime din aplicări vine din partea acestor două categorii de candidaţi, însă, dacă le separăm şi facem o disociere, observăm că specialiştii aplică peste două ori mai mult decât managerii. O explicaţie pentru această statistică stă în faptul că managerii sunt obişnuiţi mai degrabă să fie <vânaţi> de recrutori şi mai rar decât oricare alt segment de candidaţi aleg să aplice proactiv pentru un job”, adaugă Bogdan Badea.

Domeniile care prezintă cel mai mult interes pentru specialişti sunt retail, construcţii, servicii, producţie şi industria alimentară, în timp ce în topul domeniilor preferate de manageri apar şi serviciile, bankingul sau marketing / advertising / PR.

„Un aspect interesant în comportamentul de aplicare pe aceste două segmente este faptul că sunt mult mai puţin interesaţi de joburile remote decât ceilalţi candidaţi. Astfel, dacă la nivel general media aplicărilor pentru joburile remote este undeva la 15% din totalul de aplicări, în cazul specialiştilor şi managerilor procentul scade la maximum 5%”, punctează Bogdan Badea.

Cei mai activi candidaţi pe aceste segmente au fost cei din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi şi Craiova. Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net, la nivel naţional, pentru specialiştii care au cel puţin 5 ani de experienţă este de 5.000 de lei pe lună. Aşteptările salariale ale acestor candidaţi se ridică, însă, la 7.000 de lei pe lună.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici