Reuniune extraordinară a deputaţilor europeni cu preşedinţii Gazprom şi Naftogaz

Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European va avea, joi, o reuniune extraordinară, în contextul disputei dintre Rusia şi Ucraina privind sistarea furnizării cu gaze, la reuniune urmând a participa Alexei Miller, preşedintele Gazprom şi Oleh Dubyna, preşedintele Naftogaz.

12 afișări
Imaginea articolului Reuniune extraordinară a deputaţilor europeni cu preşedinţii Gazprom şi Naftogaz

Oleh Dubyna, preşedintele Naftogaz şi Alexei Miller, preşedintele Gazprom (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reuniunea va fi co-prezidată de Adrian Severin (PSE, România), preşedinte al delegaţiei Parlamentului European la Comitetul de Cooperare Parlamentară UE-Ucraina şi Ria Oomen-Ruijten (PPE-DE, Olanda), preşedinte al delegaţiei Parlamentului European la Comitetul de Cooperare Parlamentară UE-Rusia, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

La reuniune vor mai participa Constantin Cosacev, preşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma rusească, Iuri Lipatov şi preşedintele Comisiei pentru energie din Duma.

Ucraina va fi reprezentată şi de Hryhoriy Nemyria, vice-premier, Iuri Progan, ministrul energiei şi Boris Tarasiuk, preşedintele Comisiei pentru integrare europeană din parlamentul ucrainean.

"Este imperioasă rezolvarea cât mai rapidă a actualei crize, astfel încât furnizarea gazului să revină la cote normale în România şi în celelalte state europene afectate în prezent. In caz contrar, se va ajunge la grave tulburări ale vieţii cotidiene a cetăţenilor şi ale funcţionării unităţilor industriale, în condiţiile în care lumea se află deja sub presiunea crizei economico-financiare globale", a declarat eurodeputatul Adrian Severin, potrivit sursei citate.

După întâlnire, preşedintele AFET, Jacek Saryusz-Wolski (PPE-DE, Polonia), va susţine o conferinţă de presă cu preşedinţii celor două companii energetice.

Livrările de gaze ruseşti spre Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia au fost oprite în noaptea de luni spre marţi, ca rezultat al conflictului privind preţul gazului între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, prima ţară de tranzit a gazului rusesc.

Livrările au fost oprite şi în relaţia cu România, prin staţia Isaccea 2, iar importurile de gaze din Rusia au scăzut la 73%, directorul general Transgaz susţinând că aceasta nu afectează consumatorii români, deoarece stocurile existente pot acoperi consumul.

Citeşte şi:

Rusia a suspendat complet tranzitul gazului destinat Europei prin Ucraina

Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate

Livrările de gaze ruseşti prin Isaccea au fost oprite

Livrările de gaze ruseşti spre ţările din Balcani au fost oprite, anunţă Sofia

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici