Rezerva Federală a SUA menţine dobânda cheie, dar sugerează că ar putea-o majora peste câteva luni

Rezerva Federală (Fed) a SUA a menţinut joi dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero şi a redus estimarea privind nivelul acesteia pe termen lung, semn că economia americană este mai puţin capabilă decât considera anterior instituţia să suporte înăsprirea politicii monetare, relatează MarketWatch.

322 afișări
Imaginea articolului Rezerva Federală a SUA menţine dobânda cheie, dar sugerează că ar putea-o majora peste câteva luni

Rezerva Federală a SUA menţine dobânda cheie, dar sugerează că ar putea-o majora peste câteva luni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca centrală americană a explicat că o serie de riscuri globale şi alţi factori au contribuit la decizia de amânare a ceea ce ar fi fost prima majorare a dobânzii de politică monetară din aproape un deceniu.

"Recentele evoluţii economice şi financiare de la nivel global pot restrânge activităţile economice într-o anumită măsură şi riscă să exercite presiune asupra inflaţiei pe termen scurt. Riscurile asupra economiei americane rămân aproape echilibrate, dar este monitorizată situaţia externă", a comunicat Rezerva Federală la finalul reuniunii de două zile. Instituţia s-a referit astfel la problemele economice din China şi volatilitatea pieţei de capital americane.

Fed a menţinut dobânda cheie la nivelul 0%-0,25%, cu un vot de 9 la 1, şi se aşteaptă ca rata să ajungă la 0,4% până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă că Fed trebuie să decidă majorarea la şedinţele din octombrie sau decembrie.

Aceste evoluţii ar putea limita într-o anumită măsură activităţile din economia SUA, presând în continuare inflaţia, pe termen scurt, a explicat Fed.

Estimarea medie a Fed referitoare la nivelul dobânzii de politică monetară pe termen lung a fost redusă de la nivelul de 3,8% anticipat în iunie la 3,5%.

Pentru 2015, Fed prognozează o dobândă cheie de 0,4% , urmată de 1,4% în 2016, 2,6% în 2017 şi 3,4% în 2018.

Banca centrală se aşteaptă şi la o inflaţie sub aşteptările anterioare, în 2016 şi 2017. Astfel, inflaţia nu va ajunge la nivelul ţintit de banca centrală, de 2% înainte de 2018.

Pe de altă parte, Fed este mai optimistă în privinţa ratei inflaţiei, pentru care a redus estimările aferente anilor 2015, 2016, 2017, precum şi pe termen lung.

Decizia Fed a inversat creşterea acţiunilor pe Wall Street, din prima parte a tranzacţiilor. Indicele S&P 500 este în scădere cu 0,2%, iar Dow Jones cu 0,25%.

Dolarul este în declin faţă de principalele monede. Euro este în urcare cu 0,8%, la 1,1395 dolar5i pe unitate, cel mai ridicat nivel atins după 26 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici