ROCA Industry supune aprobării acţionarilor transferul pe piaţa principală BVB, împreună cu achiziţia ELECTROPLAST şi o majorare semnificativă de capital

  • Compania supune aprobării acţionarilor procedura de achiziţie a ELECTROPLAST, liderul pieţei de cabluri electrice pentru infrastructură feroviară şi majorarea capitalului social cu maxim 150 mil. RON.
  • Consiliul de Administraţie al ROCA Industry convoacă azi acţionarii pentru a aproba listarea acţiunilor companiei pe piaţa principală a Bursei de la Bucureşti, acesta reprezentând un nou prag major pentru holding şi pentru industria românească.
  • “Vrem să devenim un reper pentru industrie şi să ajungem în poziţia de jucător de primă ligă în economie, prin listarea pe Bursa principală,” – Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry.
  • Companiile ROCA Industry ajung la un volum cumulat de business de aproape 100 mil. RON în T1 2023.
245 afișări
Imaginea articolului ROCA Industry supune aprobării acţionarilor transferul pe piaţa principală BVB, împreună cu achiziţia ELECTROPLAST şi o majorare semnificativă de capital

Bucureşti, 16 mai 2023 – ROCA Industry (ROC1), primul holding românesc de companii de materiale de construcţii, deţinut de ROCA Investments, urmăreşte să integreze în portofoliul său compania ELECTROPLAST, unul dintre cei mai mari producători de cabluri şi lider al pieţei de cabluri electrice pentru infrastructura feroviară. Acţionarii ROCA Industry vor vota în luna iunie cu privire la tranzacţie, împreună cu majorarea capitalului companiei cu maxim 150 mil. RON şi transferul ROCA Industry de pe piaţa AeRO pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti.

Având în vedere specificul holdingului, cu focus pe segmentul materialelor de construcţie şi intenţia de consolidare a poziţiei pe aceasta piaţa, ROCA Industry urmăreşte achiziţia unei participaţii de 99,99% din acţiunile ELECTROPLAST. Aceasta implică o tranzacţieîn valoare de aproximativ 9 milioane de euro de la ROCA Investments, compania de private equity care deţine ELECTROPLAST. Cu o experienţă de peste 30 de ani în fabricarea de cabluri electrice din cupru şi aluminiu, compania a înregistrat la finalul anului 2022 o cifră de afaceri de 134,0 mil. RON (+47% faţă de anul 2021), EBITDA în sumă de 10,0 mil. RON – cu o marjă de 7,47% din cifra de afaceri (vs -0,8% în anul 2021) şi un profit net de 3,0 mil. RON (marja profitului net în 2022 este de 2,3%).

“ELECTROPLAST este încă una dintre companiile cu perspective de creştere la nivel regional pe care ne dorim să le integrăm în holdingul ROCA Industry, alături de celelalte şapte companii pe care acesta le deţine direct sau indirect. Această intenţie face parte din planul de a continua construcţia strategică a holdingului nostru industrial, de consolidare şi dezvoltare accelerată, prin achiziţii de noi companii şi crearea unei valori adăugate în jurul acestora, prin sinergii şi instrumente comune. Ne propunem astfel trecerea la următorul nivel de dezvoltare, prin supunerea aprobării, în cursul lunii iunie, de către acţionari a majorării capitalului holdingului cu cu până la 150 mil. RON şi a transferului pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti. Intenţionăm să devenim un reper pentru industria românească care, printr-o viitoare listare pe piaţa principală a Bursei, ROCA Industry poate ajunge în poziţia de jucător de primă ligă în economie, declară Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry.   

Holdingul ROCA Industry, fondat în septembrie 2021 şi listat în ianuarie 2022 pe piaţa AeRO a BVB, vizează un nou nivel de dezvoltare, prin listarea pe piaţa principală a Bursei. Astfel, alături de accesul la surse diversificate de capital, prin expunerea către o nouă gamă de investitori profesionali sofisticaţi sau fonduri instituţionale de investiţii, holdingul îşi va întări vizibilitatea pentru dezvoltarea de parteneriate strategice, dar şi expunerea internaţională şi credibilitatea necesară pentru scalarea activităţii la nivel european. “Pentru a dezvolta campioni industriali care să conteze pe harta Europei, listarea pe piaţa principală BVB este un pas obligatoriu, iar construcţia noastră de până în prezent reconfirmă viziunea strategică a holdingului”, completează reprezentantul companiei.  

La nivelul primului trimestru (T1) al acestui an, companiile ROCA Industry au raportat o cifră de afaceri cumulată în valoare totală de 95,4 mil. RON, în creştere cu 0,4% comparativ cu anul T1 2022, în timp ce în 2022 ROCA Industry a raportat venituri cumulate de aproape 400 de milioane de lei. În primul trimestru al anului, companiile productive din cadrul ROCA Industry au realizat o EBITDA cumulată de 4,4 mil. RON, respectiv o marjă EBITDA de 4,6%. 

La nivel de holding, ROCA Industry a înregistrat venituri financiare în valoare de 2,6 mil. RON, raportând un profit net în valoare de 1,3 mil RON în T1 2023.

Primele luni ale anului au fost marcate de presiunea inflaţionistă, mişcările care au avut loc pe piaţa forţei de muncă, dar şi de impactul accesului la creditare sub efectele ecourilor bancare de pe pieţele internaţionale. Toate acestea au dus la o reactie precaută şi ezitări în industria materialelor de construcţii şi a utilizatorilor ei imediaţi – constructorii.                                                                                                   

ROCA Industry, listat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul ROC1, este holdingul industrial deţinut de ROCA Investments. Acesta deţine direct si indirect, un număr de 7 companii – performeri în sectoarele specifice de activitate: BICO Industries (primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), Sarcom (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale), Dial (producător de produse din fir metalic), precum si producatorii de fibră de sticlă Terra, Europlas şi Iranga prin intermediul BICO Industries.   

ROCA Investments, un brand fondat de Impetum Group, este acţionarul majoritar al holdingului ROCA Industry şi, până în prezent, acţionarul unic ELECTROPLAST. O companie de private equity cu specific de acţionar majoritar, ROCA Investments are o expertiză validată în preluarea companiilor antreprenoriale de dimensiune medie şi transformarea acestora în performeri în sectoarele strategice în care activează.

ELECTROPLAST (SC ELECTROPLAST SA), înfiinţată în anul 1993 în Bistriţa, este o companie cu o experienţă de peste 30 de ani în fabricarea de cabluri electrice din cupru şi aluminiu şi lider pe piaţa de cabluri electrice pentru infrastructura feroviară. În 2019, ROCA Investments a preluat pachetul majoritar de acţiuni al companiei de la Italian Cable Company S.P.A., iar în anii următori, prin intermediul a trei tranzacţii (majorare de capital şi achiziţii) în 2023 ROCA Investments a devenit unic acţionar al companiei. ELECTROPLAST are contracte încheiate cu numeroşi parteneri cu rezonanţă în piaţă, precum Alstom Transport, Orange Romania Communications, VLG RO, Construcţii Feroviare Mureş, Siemens Mobility etc. Compania generează în prezent 3% din volumul de afaceri prin intermediul exporturilor, mizând dezvoltarea prezenţei pe pieţele externe. De asemenea, PNRR reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea ELECTROPLAST, având în vedere poziţia de lider pe piaţa de cabluri feroviare, prin participarea la proiecte de modernizare şi extindere a reţelei feroviare şi prin dezvoltarea de produse şi soluţii inovatoare în acest domeniu.

ELECTROPLAST, companie înfiinţată în anul 1993, a cunoscut o dezvoltare continuă până în anul 2008, când a fost afectată de scăderea puternică a investiţiilor, într-un moment de îndatorare maximă, urmând o perioadă de aproape 10 ani în care compania nu a mai cunoscut o dezvoltare şi eficientizare a activităţii. În 2019, ROCA Investments a preluat un pachet de acţiuni de 50% din capitalul social al companiei, în anul următor crescând participaţia la 60% printr-o majorare de capital social, iar ulterior a devenit acţionar unic, prin alte două tranzacţii de la începutul anului 2023.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici