România a avut dezinflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani. Află cu cât au scăzut preţurile în luna iunie

Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel că România a înregistrat dezinflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani, reiese din datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

3224 afișări
Imaginea articolului România a avut dezinflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani. Află cu cât au scăzut preţurile în luna iunie

România a avut dezinflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani. Află cu cât au scăzut preţurile în luna iunie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cea mai recentă scădere a preţurilor de consum a avut loc în luna august 2009, când produsele s-au ieftinit cu aproape 0,2% pe medie.

Pe fondul ieftinirii preţurilor din luna iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară.

Evoluţia preţurilor din luna iunie a fost cu mult sub aşteptările analiştilor economici, care anticipau la o inflaţie lunară de 0,2% în medie.

Potrivit datelor INS, în lunile de vară există o tendinţă de decelerare a inflaţiei, sau chiar de scădere a preţurilor, în condiţiile în care începe perioada de recoltare.

În iunie, preţurile produselor alimentare au scăzut cu 1,3%, în special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 2%, dar şi a reducerii preţurilor la lapte şi produse lactate cu 0,24%.

În subgrupa "legume şi conserve de legume", fasolea boabe şi alte leguminoase s-au ieftinit cu aproape 1%, în timp ce la capitolul "alte legume şi conserve de legume" reducerea preţurilor a fost de 12,3%.

Tot în cadrul mărfurilor alimentare, preţurile la lapte şi produse lactate au scăzut cu 0,24%, cu reduceri mai mari pentru brânza de vacă (0,8%).

La polul opus, creşteri de preţuri au fost raportate la fructe proaspete (2,19%), cafea (+0,45%) şi ouă (+0,5%).

Ieftinirea produselor alimentare a fost compensată în mare parte de creşterea preţurilor pentru servicii cu 0,7%, în special la cele pentru transport aerian (+2%) şi telefonie (+2%).

Preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,2% în iunie, în condiţiile în care nu au existat fluctuaţii semnificative pe fiecare produs în parte.

De la începutul acestui an, preţurile de consum au urcat cu 2,75%.

La sfârşitului lunii iunie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că politica băncii centrale de a nu modifica rata dobânzii de politică monetară va duce inflaţia către ţintă în perioada următoare, explicând că nu este necesar "un pumn de medicamente, pentru ca un doctor să fie bun".

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în 29 iunie să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a noua şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici