România, a doua ţară în regiune cu cele mai mici costuri de asigurări sociale după reducerea CAS

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, la 15,8%, ar plasa România pe a doua poziţie în regiune din perspectiva celor mai scăzute costuri cu asigurările sociale, după Slovacia, cu 14%, şi înaintea Poloniei, cu 16,26%, potrivit unui studiu al companiei de externalizare şi consultanţă de afaceri Accace.

338 afișări
Imaginea articolului România, a doua ţară în regiune cu cele mai mici costuri de asigurări sociale după reducerea CAS

România, a doua ţară în regiune cu cele mai mici costuri de asigurări sociale după reducerea CAS (Imagine: Shutterstock)

Următoarele locuri în top sunt ocupate de Cehia, cu o cotă a asigurărilor sociale de 21,5%, şi Ungaria, cu 27%.

"Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabilă începând cu 1 octombrie, este cu atât mai îmbucurătoare cu cât nu va atrage după sine majorarea altor taxe şi impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplică acum, potrivit declaraţiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas înainte în a echilibra nivelul contribuţiilor sociale al României cu cel al celorlaltor ţări din regiune", a declarat într-un comunicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în România.

Pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii plătesc în prezent CAS în valoare de 208 lei, valoarea ajungând la 158 lei după aplicarea reducerii.

În ceea ce priveşte totalul contribuţiilor datorate de angajatori, diminuarea CAS ar plasa România tot pe locul al doilea în regiune, cu o cotă de reţinere cuprinsă între 22,75% şi 23,45%, comparativ cu Polonia, care ocupă primul loc cu reţineri la angajatori cuprinse între 19,48% şi maxim 22,67% din fondul de salarii realizate, în funcţie de contribuţia la fondul de handicap pentru persoanele cu dizabilităţi.

Chiar şi în cazul aplicării acestei măsuri, România ar înregistra în continuare una dintre cele mai mari contribuţii pentru pensii plătite de angajaţi în regiune, de 10,5%, comparativ cu slovacii sau cehii care au o cotă de reţinere de 4%, respectiv 6,5%, potrivit Accace.

Cele mai mari costuri cu plata pensiilor din regiune le au polonezii, care contribuie lunar cu 11,26% din salariul brut la fondul asigurărilor sociale.

"Organizaţiile sindicale au solicitat împărţirea procentului de 5% în mod egal între CAS angajat şi CAS angajator, fără succes însă, astfel încât contribuţia de 10,5% reţinută în prezent angajaţilor români păstrează în continuare România în topul ţărilor cu cele mai mari reţineri pentru angajaţi, pentru plata pensiilor", a precizat Cojocariu.

Accace furnizează servicii precum externalizare, consultanţă fiscală şi de afaceri, contabilitate, raportare financiară, salarizare sau administrare de personal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici