România a primit scrisoarea de accept al împrumutului solicitat de la FMI

Fondul Monetar Internaţional a trimis, miercuri seara, scrisoarea de aprobare a cererii de credit pe care România a adresat-o instituţiei financiare, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

67 afișări
Imaginea articolului România a primit scrisoarea de accept al împrumutului solicitat de la FMI

România a primit scrisoarea de accept al împrumutului solicitat de la FMI

"Acceptul de împrumut de la FMI a fost primit aseară târziu (miercuri, n.r.) şi nu sunt modificări faţă de acordul stabilit iniţial, totul este în bună regulă. Acum, urmează ca documentul să fie semnat din partea României de către Guvernatorul Băncii Naţionale şi ministrul Finanţelor Publice şi retrimis la FMI pentru a se intra în procedură", a declarat Gheorghe Pogea.

Ministrul a mai precizat că discuţiile referitoare la creditul extern solicitat de România au fost făcute împreună cu reprezentanţi ai FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

"Am căzut de comun acord asupra sumelor, termenelor şi condiţionalităţilor, iar acum fiecare în parte îşi face treaba. Acum am primit Memorandumul de la FMI", a mai precizat ministrul Gheorghe Pogea.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Programul de ajutor extern urmează să fie discutat la începutul lunii mai de Consiliul Executiv al FMI, iar prima tranşă a finanţării, de cinci miliarde euro, va fi disponibilă imediat după aprobare.

CE propune acordarea unui împrumut de cinci miliarde

Comisia Europeană (CE) a propus, marţi, Consiliului European acordarea unui împrumut pe termen mediu de cinci miliarde de euro României, în cadrul programului multilateral de finanţare de până la 20 de miliarde de euro convenit cu FMI.

FMI a anunţat miercuri că prognozează pentru România o creştere economică negativă de 4,1% în acest an, cu restrângerea deficitului de cont curent la 7,5% din PIB şi o inflaţie de 5,9%, cifre foarte apropiate de indicatorii pe care este fundamentată rectificarea bugetară operată recent de Guvern.

Guvernul se va reuni, la ora 14:00

 

Guvernul se va reuni joi, la ora 14:00, în şedinţă, pentru a discuta despre acordul de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici