România a vândut în Germania mai multe autoturisme decât a importat din această ţară

România a vândut în Germania anul trecut mai multe autoturisme decât a importat din această ţară şi a trecut astfel de la un deficit comercial pe sectorul auto de 762,8 milioane euro în 2008 la un excedent de 306,4 milioane euro, potrivit datelor INS.

62 afișări
Imaginea articolului România a vândut în Germania mai multe autoturisme decât a importat din această ţară

România a vândut în Germania mai multe autoturisme decât a importat din această ţară (Imagine: Felix Cuceanu/Mediafax Foto)

Preşedintele INS, Vergil Voineagu, a arătat că deficitul comercial în relaţia cu Germania s-a redus anul trecut 67,4%, în principal datorită creşterii exporturilor de autoturisme, susţinut de programul de înlocuire auto promovat de guvernul german.

Germania a devenit anul trecut principala destinaţie de export a Dacia, cu 84.708 unităţi vândute, în urcare cu 231,3% faţă de 2008, potrivit datelor prezentate la începutul anului de producătorul auto.

România se numără printre ţările care au înregistrat anul trecut cea mai mare ajustare a deficitului de cont curent din UE.

Alături de Germania, în topul ţărilor cu care România are deficit comercial se mai numără Ungaria, China, Kazahstan şi Federaţia Rusă, dar majoritatea cu scăderi ale soldului negativ comercial.

Voineagu a exemplificat că deficitul comercial cu Ungaria a coborât cu 22%, arătând că, de asemenea, a fost consemnată o scădere substanţială a soldului negativ cu Federaţia Rusă, deşi exporturile în această zone sunt nesemnificative.

El a explicat că importurile României au scăzut anul trecut cu 44% la ţiţei şi 65% la gaze naturale.

În ciuda contribuţiei pozitive a exporturilor nete la PIB, numărul de firme care fac exporturi a scăzut anul trecut de la 24.645 în 2008 la 21.933. Dintre acestea, 745 de companii, cu vânzări de peste cinci milioane de euro, acopereau mai mult de 80% din totalul exporturilor.

La nivelul importurilor, numărul de companii a scăzut semnificativ de la 80.780 în 2008 la 68.496 anul trecut. Cu toate acestea, concentrarea este mai redusă, astfel că 1.113 de companii, cu cifre de afaceri de peste 5 milioane euro, acoperă 70% din importuri.

Deficitul comercial a scăzut anul trecut cu 58,58% faţă de 2008, la 9,74 miliarde de euro, în contextul unei reduceri a importurilor de 2,3 ori mai accelerate faţă de declinul exporturilor.

Exporturile au scăzut în 2009 cu 13,9%, la 29,03 miliarde euro euro, comparativ cu un declin al importurilor de 32,3%, la 38,77 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici