România, al şaselea deficit comercial din Uniunea Europeană

România se situează pe poziţia 21 din cele 27 de state ale UE într-un clasament al balanţei comerciale pentru primele trei luni, cu un deficit comercial de 4,9 miliarde euro, egal cu cel al Poloniei, topul fiind dominat de Germania, cu un surplus de 50,4 miliarde euro, potrivit datelor Eurostat.

72 afișări
Imaginea articolului România, al şaselea deficit comercial din Uniunea Europeană

România, al şaselea deficit comercial din Uniunea Europeană (Imagine: Mediafax Foto)

Deficitul comercial al României a crescut cu 11% faţă de nivelul de 4,4 miliarde euro consemnat în primul trimestru al anului trecut.

În ceea ce priveşte comerţul cu statele din afara Uniunii Europene, România a înregistrat un deficit de 600 milioane euro, în scădere faţă de volumul de 700 milioane euro consemnat în primele trei luni din 2007. La nivelul celor 27 de state, deficitul comercial din relaţiile economice cu state extra-UE a scăzut cu 17%, de la 20,3 miliarde euro la 16,7 miliarde euro.

Germania a înregistrat, şi în acest clasament, cel mai important excedent comercial, de 7,7 miliarde euro, cu 20% peste cifra de 6,4 miliarde euro consemnată în perioada similară a anului trecut.

Excedentul coemercial total de 50,4 miliarde de euro înregistrat de Germania a crescut cu 4% faţă de nivelul de 48,5 miliarde de euro din primele trei luni ale lui 2007.

Cel mai mare deficit comercial a fost înregistrat de Marea Britanie - 34 miliarde euro, în uşoară urcare faţă de valoarea de 33,7 miliarde euro raportată pentru perioada ianuarie-martie 2007. În Spania, diferenţa dintre importuri şi exporturi a fost de 26,7 miliarde euro, cu 22% peste nivelul de 21,9 miliarde euro consemnat în perioada similară a anului trecut.

Franţa a raportat un deficit de 14,5 miliarde euro, aproape dublu faţă de valoarea de 8,8 milairde euro din primul trimestru al anului 2007.

Statele cu un deficit comercial mai mare decât al României sunt - în afară de Marea Britanie, Spania şi Franţa - Grecia (9 miliarde euro) şi Italia (5,1 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici