România ar putea adera la încă o organizaţie europeană

Parlamentul European adoptat, la nivel de comisii, raportul preliminar privind înfiinţarea Fondului Monetar European, care cuprinde şi un amendament al PNL/PPE prin care la FME să poată participa şi statele membre ale UE care încă nu fac parte din zona euro, cum este cazul României.

1218 afișări
Imaginea articolului România ar putea adera la încă o organizaţie europeană

România va putea adera la încă o organizaţie europeană

Comisia pentru bugete şi Comisia pentru afaceri economice şi monetare au adoptat miercuri Raportul preliminar al Parlamentului European privind înfiinţarea Fondului Monetar European (FME), cu rolul de a proteja Uniunea Europeană (UE) de o eventuală criză economică şi financiară, potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului Siegfried Mureşan.

Raportul cuprinde un amendament al deputatului european Siegfried Mureşan (PPE / PNL) prin care cere ca la FME să poată participa şi statele membre ale Uniunii Europene care încă nu fac parte din zona euro, dar şi-au asumat aderarea la zona euro în tratatul de aderare, cum este cazul României, conform sursei citate.

„Înfiinţarea Fondului Monetar European a fost propusă iniţial cu scopul de a proteja statele din zona euro de o eventuală nouă criză economică şi financiară, cum a fost cazul celei din Grecia. Din momentul în care s-a pus în discuţie acest fond am spus foarte clar că el trebuie să fie deschis şi statelor UE care nu sunt membre ale zonei euro, dar şi-au asumat aderarea la moneda unică, aşa cum este cazul României. Astfel, prin adoptarea amendamentului meu, poziţia oficială a Parlamentului European este ca România şi celelalte ţări care se află în aceeaşi situaţie să poată contribui la acest fond şi să poată beneficia de acest fond alături de statele din zona euro”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.

Mureşan este raportor al Grupului PPE pe raportul preliminar al Parlamentului European privind înfiinţarea FME.

„Rolul FME este de a aproba împrumuturi de urgenţă, dar, în schimb, statele trebuie să adopte programe de reformă economică pentru a evita intrarea în criză şi pentru a reveni la creşterea economică. Cu toate acestea, nici Uniunea Europeană, niciun alt instrument fiscal sau bugetar nu poate înlocui responsabilitatea pe care o au statelor membre la nivel naţional asupra disciplinei fiscal-bugetare”, a mai spus europarlamentarul PNL/PPE.

Raportul preliminar adoptat miercuri este poziţia politică oficială a Parlamentului European (PE) privind înfiinţarea FME. Raportul urmează a fi adoptat formal şi în plenul PE.

Ulterior, Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene urmează să ajungă la un consens privind cadrul legal al FME, ţinând cont şi de poziţia politică a PE. După ce Consiliul ajunge la un acord în unanimitate, Parlamentul European va trebui să adopte sau să respingă decizia Consiliului, potrivit comunicatului de presă.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici