România ar putea fi amendată de CE cu 40-60 milioane euro

Comisia Europeană (CE) va penaliza România pentru întârzierea plăţilor la hectar, posibil cu 40-60 milioane euro, iar angajaţii APIA cu responsabilităţi în domeniu ar trebui să returneze sumele cu care au fost plătiţi, potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu.

22 afișări
Imaginea articolului România ar putea fi amendată de CE cu 40-60 milioane euro

România ar putea fi amendată de CE cu 40-60 milioane euro (Imagine: Andreea Balaurea - Mediafax Foto)

"Tu primeşti acei 75% (spor pentru funcţionarii care lucrează cu fonduri europene, n.r.), la ei mai adaugi ore suplimentare, tot felul de sporuri şi tu nu ţi-ai realizat sarcina, atunci aceşti bani să îi dea înapoi. Foarte mulţi dintre ei sunt în situaţia în care vor trebui să restituie aceste sume fiindcă au întârziere de un an de zile, chiar un an şi două luni", a afirmat marţi Sârbu, după o conferinţă de presă, referindu-se la angajaţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Întrebat despre valoarea sumelor cu care România va fi penalizată ca urmare a întârzierii plăţilor la hectar aferente anului 2007, Sârbu a arătat că nu a fost realizat un calcul exact.

"Nu am făcut un calcul, vom vedea cât va fi penalizarea. Se vorbeşte că va fi de 40 de milioane euro, că va fi de 60 de milioane euro. Sigur, nu vom recupera toţi banii aceştia, dar măcar să instituim un anumit mod de lucru, de responsabilitate. Celor care lucrează cu fonduri europene le dăm acest bonus, de 75%, şi alte sporuri, dar ei trebuie să ştie că dacă le iau şi munca trebuie să fie pe măsură. Nu numai acest spor de 75% îl vor da înapoi. Vom vedea cum vom proceda", a spus Sârbu.

Regulamentele europene prevăd că termenul limită până la care trebuie încheiate plăţile către agricultori este data de 30 iunie a anului următor, respectiv 30 iunie 2008 pentru plăţile aferente anului 2007.

După această dată, statul membru este penalizat cu un anumit procent din sumele rămase de plătit, ceea ce înseamnă că o parte dintre subvenţiile plătite după termenul limită nu mai sunt rambursate de UE. După 1 octombrie, plăţile realizate sunt suportate integral de statul membru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici