România are 6 luni pentru a lua măsuri, după deficitul excesiv din 2008

Comisia Europeană va stabili, în luna iunie, ce măsuri trebuie să adopte România şi celelalte trei state în cazul cărora a declanşat miercuri procedura de deficit excesiv, iar acestea vor fi aplicate în termen de şase luni, respectiv până în decembrie, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei.

21 afișări
Imaginea articolului România are 6 luni pentru a lua măsuri, după deficitul excesiv din 2008

România are 6 luni pentru a lua măsuri, după deficitul excesiv din 2008 (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Comitetul Economic şi Financiar al Consiliului European va analiza rapoartele CE publicate astăzi (miercuri, n.r.). Apoi, CE trebuie să decidă dacă va confirma existenţa unui deficit excesiv iar în iunie, în baza unui raport al Comitetului Economic şi Financiar. Comisia va recomanda ECOFIN în primul rând să fie de acord cu evaluarea CE, iar în al doilea rând să aprobe un calendar de măsuri de pus în practică în ţările vizate de procedură", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Mark English, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, statele au la dispoziţie, după decizia miniştrilor de finanţe din statele membre reuniţi la şedinţa ECOFIN, şase luni pentru implementarea măsurilor, iar la sfârşitul anului CE va face un nou raport de evaluare.

Conform procedurilor, depăşirea deficitului poate fi sancţionată cu amenzi în cazul statelor din zona euro sau îngheţarea fondurilor structurale pentru ţările din afara uniunii monetare. Oficialii CE au declarat însă, în mai multe rânduri, că statele cu deficit excesiv ar putea beneficia, în contextul crizei, de unele concesii, precum termene limită foarte extinse pentru remedierea indicatorului.

CE a declanşat, miercuri, procedura de deficit excesiv împotriva României, stabilind că deficitul bugetar din 2008, peste nivelul de 3% din PIB, nu poate fi considerat o depăşire excepţională şi nici temporară a pragului acceptat prin Pactul de Stabilitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici