România mai are rezerve de petrol şi gaze pentru încă circa 15 ani

România mai are resurse de petrol şi gaze naturale pentru aproximativ 15 ani, în timp ce rezervele de cărbune pot asigura consumul intern pentru încă circa 30 de ani, a declarat, marţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi.

46 afișări
Imaginea articolului România mai are rezerve de petrol şi gaze pentru încă circa 15 ani

România mai are rezerve de petrol şi gaze pentru încă circa 15 ani (Imagine: Mediafax Foto)

"Rezervele de gaze sunt de 185 miliarde de metri cubi, iar cele de ţiţei de 74 milioane de tone", a afirmat Pătruţi, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

Producţia anuală de gaze, asigurată cumulat de compania de stat Romgaz Mediaş şi Petrom, este de aproximativ 12 miliarde de metri cubi.

De asemenea, Petrom extrage anual circa cinci milioane de tone de petrol.

Potrivit lui Pătruţi, rezervele de huilă ale României se ridică la 755 milioane de tone, cantitate din care însă doar 100 milioane de tone sunt exploatabile industrial, ceea ce, la o producţie anuală de peste trei milioane de tone, asigură consumul pentru următorii 30 de ani.

Pătruţi nu a oferit informaţii privind rezervele de uraniu, dar a precizat că această resursă mai ajunge până în 2017 pentru producţia de electricitate în centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectica.

Centrala funcţionează cu două reactoare, iar Guvernul intenţionează să mai construiască încă două unităţi, în parteneriat cu companii străine.

Potrivit lui Pătruţi, achiziţa uraniului pentru continuarea funcţionării centralei nuclearelectrice poate fi asigurată prin contracte pe termen lung, iar variantele disponibile sunt fie asigurarea din rezervele proprii, fie importul, concesionarea de zăcăminte în afara ţării sau o variantă combinată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici