România ocupă locul patru în UE după avansul anual al comenzilor noi din industrie din decembrie

România se plasează pe poziţia a patra în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea comenzilor noi pentru industrie din ultima lună a anului trecut, de 42,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, în condiţiile în care indicatorul a evoluat pozitiv în 20 de state, potrivit datelor Eurostat.

17 afișări
Imaginea articolului România ocupă locul patru în UE după avansul anual al comenzilor noi din industrie din decembrie

România ocupă locul patru în UE după avansul anual al comenzilor noi din industrie din decembrie (Imagine: Shutterstock)

România urmează în clasament Estoniei (114,8%), Lituaniei (50,1%) şi Finlandei (46,3%). În UE, comenzile noi pentru industrie au crescut în decembrie, în ritm anual, cu 18,5%. Indicatorul a scăzut în Grecia (6,5%) şi Danemarca (0,9%). Eurostat prezintă date despre 22 de ţări comunitare.

În ritm lunar, comenzile noi din industrie din România au avansat cu 6,1% în decembrie 2010. Indicatorul a scăzut în şapte state şi a crescut în 15 ţări.

Cele mai accentuate evoluţii negative se observă la Ungaria (18,5%), Irlanda (12,4%) şi Bulgaria (6%). Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de Estonia (26,4%), Olanda (9,7%) şi Italia (9,1%).

În UE, comenzile noi pentru industrie au crescut în decembrie, comparativ cu noiembrie, cu 2,5%.

Eurostat notează că evoluţia lunară a indicatorului este ajustată sezonier, iar evoluţia anuală este prezentată în termeni nominali.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat la începutul lunii februarie că în decembrie 2010 comenzile noi din industrie, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), au crescut în termeni nominali atât faţă de luna precedentă cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul anterior cu 1,6%, respectiv cu 42,3%. În anul 2010, comparativ cu anul 2009, comenzile noi din industrie au crescut cu 26,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici