România, pe locul 22 în UE în funcţie de balanţa comercială

România s-a plasat în perioada ianuarie-aprilie pe poziţia 22 între statele Uniunii Europene, în funcţie de balanţa comercială, cu un deficit de 7 miliarde euro, clasamentul fiind delimitat de Germania, cu un surplus de 69,1 miliarde euro, şi Marea Britanie, cu un deficit de 44,6 miliarde euro.

309 afișări
Imaginea articolului România, pe locul 22 în UE în funcţie de balanţa comercială

România, pe locul 22 în UE în funcţie de balanţa comercială (Imagine: Mediafax Foto)

Exporturile României au avansat cu 17% în primele patru luni, la 10,7 miliarde euro, în timp ce importurile au crescut cu 16%, la 17,8 miliarde euro.

Astfel, deficitul comercial a crescut cu un miliard de euro, respectiv 16%, faţă de perioada similară a anului trecut, accelerare mult mai temperată, comparativ cu avansul de 65,8% consemnat în primele patru luni din 2007.

În ceea ce priveşte balanţa comercială în raport cu partenerii din afara UE, în luna mai, România a consemnat un deficit de 600 milioane euro, nivel similar cu cel calculat în aprilie, care plasează statul pe poziţia 18 între cele 27 de ţări ale blocului comunitar.

La nivelul UE, primele estimări pentru luna mai indică un deficit de 21,5 miliarde euro, faţă de 14,7 miliarde euro în mai 2007 şi 15,4 miliarde euro în aprilie 2008. Exporturile spre state extra comunitare au scăzut cu 4%, în timp ce importurile din afara Uniunii au înregistrat un declin de 1,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici