România, pe locul patru în UE după reducerea importurilor în ianuarie-noiembrie

România s-a plasat în perioada ianuarie-noiembrie 2009 pe locul patru în Uniunea Europeană în funcţie de amploarea ritmului de reducere a valorii importurilor, de 34%, comparativ cu intervalul similar din 2008, şi a avut a treia cea mai mică scădere a exporturilor, potrivit datelor Eurostat.

37 afișări
Imaginea articolului România, pe locul patru în UE după reducerea importurilor în ianuarie-noiembrie

România, pe locul patru în UE după reducerea importurilor în ianuarie-noiembrie (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Valoarea exporturilor României s-a situat în ianuarie-noiembrie la 26,7 miliarde de euro, iar cea a importurilor s-a plasat la 35,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un deficit comercial de 8,9 miliarde de euro. În perioada ianuarie-noiembrie 2008, deficitul comercial al României a fost de 21,9 miliarde de euro.

Importurile României s-au diminuat în decembrie, faţă de noiembrie, cu 7,3%, iar exporturile au crescut cu 2,2%.

În intervalul ianuarie-noiembrie, toate statele Uniunii au înregistrat reduceri ale importurilor, cele mai accentuate fiind observate la Lituania (40%), Letonia (38%), Estonia şi Bulgaria (35% în cazul ambelor ţări). Exporturile au scăzut, de asemenea, în toate statele comunitare. Cu cele mai mari diminuări ale exporturilor s-au confruntat Finlanda (33%) şi Lituania (30%). Cu cele mai mici reduceri le au Irlanda (3%), Luxemburg (14%) şi România.

Cei mai mari exportatori ai UE au fost în ianuarie-noiembrie Germania, Olanda, Franţa, Italia, Belgia şi Marea Britanie. Statele cu cele mai multe importuri sunt Germania, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Italia şi Belgia.

Totodată, cele mai mari surplusuri comerciale au fost observate, în intervalul analizat, la Germania (122,4 miliarde de euro), Olanda (35,4 miliarde de euro), Irlanda (35,3 miliarde de euro) şi Belgia (13,1 miliarde de euro).

În schimb, Marea Britanie (85,7 miliarde de euro), Franţa (49 de miliarde de euro) şi Spania (45,5 miliarde de euro) au înregistrat cele mai accentuate deficite comerciale.

Statul care a importat cel mai mult în primele 11 luni ale 2009 din Uniune a fost SUA (187,6 miliarde de euro, în scădere cu 19%), urmat de Elveţia şi China. Cel mai mare exportator către UE a fost China (196,6 miliarde de euro, în scădere cu 14% faţă de ianuarie-noiembrie 2008), urmat de SUA şi Rusia.

UE a exportat în noiembrie bunuri şi servicii în valoare de 96,4 miliarde de euro, iar în decembrie de 98,3 miliarde de euro. Importurile au totalizat 101,1 miliarde de euro în noiembrie, şi 101,6 miliarde de euro în decembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici