România s-a împrumutat joi cu 1,3 mld. de euro de pe piaţa locală

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) s-a împrumutat, joi, pe piaţa locală cu 1,3 miliarde euro prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, peste valoarea programată de un miliard de euro, la un randament mediu de 4,8%.

26 afișări
Imaginea articolului România s-a împrumutat joi cu 1,3 mld. de euro de pe piaţa locală

România s-a împrumutat joi cu 1,3 mld. de euro de pe piaţa locală (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Băncile comerciale au subscris în total titluri de 2,05 miliarde euro. Băncile au cumpărat obligaţiuni de 1,04 miliarde euro în nume propriu şi 257,05 milioane euro în contul clienţilor.

La momentul anunţului licitaţiei, vinerea trecută, Finanţele au anunţat că vizează să plaseze titlurile la o dobândă de 4,5% în euro.

Finanţele trebuie să ramburseze luni, 29 noiembrie, un împrumut de 1,42 miliarde euro, contractat în noiembrie 2009, prin vânzarea de titluri de stat în valută cu scadenţă la un an, la un randament mediu de 4,25% pe an.

Piaţa se aştepta la un randament cuprins în intervalul 4,6 - 4,9%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a sugerat joi dimineaţă ca Ministerul Finanţelor să amâne pentru săptămâna viitoare această licitaţie de titluri de stat în euro, întrucât are sumele necesare rambursării împrumutului în valută scadent luni.

"Cred că ministerul va alege să plătească la scadenţă împrumutul vechi, pentru că are bani, şi apoi, la câteva zile, să iasă pe piaţă în condiţii normale pentru a atrage bani", a declarat joi şeful băncii centrale.

Astfel, Isărescu a sugerat că Ministerul Finanţelor va putea obţine un preţ mai bun dacă va organiza licitaţia după ce ramburesează datoria scadentă şi nu va exista presiune din partea pieţei pentru că instituţia nu ar avea banii necesari.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, la TVR, că dacă Finanţele vor reuşi să acceseze acest credit de circa un miliard de euro cu dobânzi sub 5%, înseamnă că România a redevenit credibilă.

Operaţiunea de joi este a doua licitaţie din acest an în cadrul căreia Finanţele au vândut titluri de stat în euro pe piaţa internă, prima având loc în iulie, când Finanţele au atras de la bănci 1,213 miliarde de euro, prin certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, la 4,9% pe an.

De la începutul acestui an, Ministerul Finanţelor s-a mai împrumutat cu 33,39 miliarde lei de la bănci prin vânzarea de titluri de stat.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat să menţină deficitul bugetar sub 6,% din PIB şi să-l reducă anul viitor la 4,4% din PIB. Pentru finele acestui an, PIB este estimat la 511,58 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici