România s-a opus prelungirii perioadei în care importurile de cereale sunt scutite de taxe

România şi Franţa au votat împotriva propunerii de a prelungi cu un an perioada în care sunt scutite de taxe importurile de cereale din ţările din afara Uniunii Europene, întrucât decizia ar afecta negativ piaţa românească, punând presiune asupra preţurilor.

18 afișări
Imaginea articolului România s-a opus prelungirii perioadei în care importurile de cereale sunt scutite de taxe

România s-a opus prelungirii perioadei în care importurile de cereale sunt scutite de taxe (Imagine: Mediafax Foto)

Comisarul european pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel, a propus, joi, Comitetului de Gestiune pentru Cereale, prelungirea perioadei în care taxele la importul de cereale din ţări terţe sunt suspendate, până la 30 iunie 2009, ca urmare a situaţiei în continuare dificile de pe piaţa cerealelor şi a preţurilor ridicate.

România a votat împotriva propunerii, pe de-o parte pentru că este prea devreme pentru adoptarea unei astfel de decizii, pe de altă parte pentru că ar afecta negativ piaţa românească, expusă în mod special la importuri din state terţe precum Rusia, Ucraina, Republica Moldova, din cauza poziţiei geografice.

"România a considerat că această măsură se aplică înainte ca presupusele cauze să-şi facă efectul, pentru că nu se cunoaşte deocamdată nivelul producţiei din acest an. Unele state au cerut amânarea deciziei până în septembrie-decembrie, după perioada de recoltare. Data trecută decizia a fost luată după ce se cunoşteau recoltele şi stocurile. Nu numai că este prea devreme, dar previziunile prezentate de Comisie pentru acest an sunt favorabile", a declarat agenţiei MEDIAFAX Daniel Velicu, consilier în Ministerul Agriculturii

Totodată, România nu ar fi avantajată de facilitarea importurilor din ţări terţe, pentru că o creştere semnificativă a ofertei ar putea pune presiune pe preţuri, mai ales în condiţiile în care producţia de cereale din acest an este estimată la un nivel ridicat, comparativ cu anul trecut.

"Din punct de vedere al poziţiei geografice, fiind în zona Mării Negre, suntem cei mai expuşi la aducerea unor importuri din state terţe ca Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Kazahstan. Suntem cel mai aproape, suntem primii unde pot aduce, costurile de transport sunt mici, iar venirea unor cantităţi considerabile ar putea pune presiune asupra preţului şi influenţa în mod direct veniturile fermierilor. Orice semnal pe piaţa noastră, mai ales în perioada începerii recoltării, poate pune presiune pe preţ", a spus Velicu.

Un alt risc pe care producătorii l-au luat în calcul este ca cerealele din ţările terţe să fie vândute la un preţ mai mic decât cel intern, ceea ce va face ca fermierii de pe piaţa locală să-şi piardă clienţii sau să fie nevoiţi să scadă la rândul lor preţurile.

Alături de România, împotriva propunerii Comisiei de prelungire a suspendării taxelor s-a pronunţat şi Franţa.

"România şi Franţa au votat împotrivă, şase state s-au abţinut, iar restul au votat favorabil. Pentru că nu s-a întrunit majoritatea calificată, decizia a revenit Comisiei, astfel că regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial, urmând să fie aplicat de la data de 1 iulie 2009", a adăugat Velicu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici