România şi alte opt state membre UE cer schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară

România şi alte opt state membre ale Uniunii Europene au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară, potrivit ziarului Wirtschaftsblatt, care nu precizează sursele informaţiei, transmite Bloomberg.

16 afișări
Imaginea articolului România şi alte opt state membre UE cer schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară

România şi alte opt state membre UE cer schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

România şi alte opt state membre ale Uniunii Europene au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care solicită schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară, potrivit ziarului Wirtschaftsblatt, care nu precizează sursele informaţiei, transmite Bloomberg.

Scrisoarea, adresată Comisiei Europene şi preşedintelui Uniunii Europene, Herman van Rompuy, a fost semnată de miniştrii finanţelor din România, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia, potrivit publicaţiei vieneze.

Recalculările propuse sunt legate de alocaţiile acordate sistemelor de pensii private, scrie Wirtschaftsblatt.

Iniţiativa aparţine Poloniei şi Ungariei, precizează aceeaşi sursă.

Un purtător de cuvânt al comisarului european pentru economie şi politică monetară, Olli Rehn, a confirmat primirea scrisorii şi a arătat că răspunsul va urma "în următoarele săptămâni", a mai arătat ziarul austriac.

Potrivit Reuters, care citează ministerul ungar al Economiei, nouă state membre ale UE au cerut să se ţină seama de costurile reformelor din sistemul de pensii în execuţia bugetară.

"Nouă state membre ale UE au apelat la preşedintele Consiliului European şi la comisarul european pentru economie şi politică monetară (...) pentru a lua în considerare costurile legate de reformă suportate de acele state care au derulat anterior reforme în sistemele de pensii", se arată într-un comunicat al instituţiei maghiare.

Una dintre primele reacţii oficiale a venit de la guvernul german, care s-a arătat "foarte sceptic" în privinţa propunerii, potrivit Bloomberg.

"Introducerea de excepţii în definiţia datoriei ar face mai dificilă interpretarea cifrelor la nivelul UE. De asemenea, ar dezavantaja guvernele care au ales moduri diferite de a reforma sistemele de pensii şi care distribuie diferit costurile acesteia", se arată într-un comunicat al ministerului german de Finanţe.

Ulterior, Comisia Europeană a arătat că nu are încă o poziţie clară în privinţa acestei propuneri, dar că este un "subiect relevant".

"Comisia şi comisarul Rehn analizează propunerea (...) şi răspunsurile vor fi pregătite în următoarele zile, înainte de întâlnirea din 6 septembrie", a declarat purtătorul de cuvânt al CE pentru economie şi politică monetară Amadeu Altafaj.

El a adăugat că această chestiune trebuie abordată şi soluţionată cât mai curând, deoarece UE discută în această perioadă "diverse aspecte ale guvernanţei economice".

"Desigur, Comisia ar dori ca criteriile datoriei publice să fie consolidate şi să fie luate mai mult în serios, deci este foarte relevant ca această chestiune să fie discutată acum", a arătat el.

Miniştrii Finanţelor din UE se vor întâlni pe 6 septembrie pentru a-şi continua discuţiile privind posibile modificări care ar putea fi aduse legislaţiei bugetare a UE pentru a preveni noi crize ale datoriilor de stat, similare celei declanşate de Grecia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici