România şi majorat participaţia la capitalul subscris al BEI

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi-a majorat capitalul subscris cu 67 miliarde euro, la 232,39 miliarde euro, participaţia României urcând în urma operaţiunii de la 863,51 milioane euro la 1,217 miliarde euro, reiese dintr-un comunicat transmis miercuri de instituţie.

28 afișări
Imaginea articolului România şi majorat participaţia la capitalul subscris al BEI

România şi majorat participaţia la capitalul subscris al BEI

Participaţia României la capital a rămas constantă, la 0,524%.

Consiliul de Guvernatori al BEI a decis în unanimitate să majoreze, începând de miercuri, 1 aprilie, capitalul subscris al instituţiei de credite pe termen lung a UE, măsură propusă, în decembrie 2008, de Consiliul Director.

Guvernul şi-a dat, la 19 martie, acordul de principiu pentru majorarea capitalului BEI prin diminuarea rezervelor instituţiei, pentru a permite băncii să aloce statelor membre un volum mai mare de fonduri pentru investiţii, potrivit declaraţiilor premierului Emil Boc.

"Am dat, împreună cu domnul preşedinte, acordul de principiu pentru majorarea capitalului social al Băncii Europene de Investiţii, având în vedere că toate statele membre UE sunt acţionare la capitalul băncii. Guvernul şi-a exprimat acordul de principiu ca această majorare de capital să aibă loc, iar odată cu această majorare evident şi fondurile pe care banca le va avea la dispoziţie pentru susţinerea investiţiilor vor fi mai mari", a afirmat atunci Boc.

Premierul a amintit că majorarea capitalului social BEI nu este realizată printr-o contribuţie financiară a statelor membre, ci prin diminuarea rezervelor instituţiei şi direcţionarea sumelor disponibile către programe de investiţii.

Miniştrii de Finanţe ai statelor membre UE au convenit, la începutul lunii decembrie a anului trecut, majorarea capitalului BEI cu 67 miliarde de euro, pentru a satisface necesarul suplimentar de finanţare din spaţiul comunitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici