România, un nou împrumut: 1,2 miliarde de dolari pe o perioadă de 30 de ani/ Finanţe: S-au răscumpărat, în premieră, obligaţiuni în dolari

O emisiune de obligaţiuni de 1,8 miliarde de dolari lansată recent a fost subscrisă parţial, România obţinând vineri 1,2 miliarde de dolari din această ofertă. Împrumutul internaţional este scadent peste 30 de ani, respectiv în anul 2022, iar dobânda anuală aferentă acestuia este de 5,2% pe an.

2077 afișări
Imaginea articolului România, un nou împrumut: 1,2 miliarde de dolari pe o perioadă de 30 de ani/ Finanţe: S-au răscumpărat, în premieră, obligaţiuni în dolari

România, împrumut de 1,2 miliarde de dolari pe 30 de ani

„Cererea emisiunii a fost de 1,8 miliarde de dolari, dar emisiunea totală a fost de 1,2 miliarde de dolari, cu un randament de 5,20%”, arată un newsletter al ING Bank România.

La începutul lunii februarie, România a împrumutat 2 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale de capital, prin intermediul a două emisiuni de obligaţiuni. O emisiune de 750 de milioane de euro a fost pe 12 ani, iar a doua, de 1,25 miliarde de euro, a fost pe 20 de ani.

Ofertele au fost intermediate, în februarie, de un grup de bănci format din Barclays, ING, Societe Generale, Erste şi UniCredit.

Finanţe: România a atras 1,2 miliarde de dolari şi a răscumpărat, în premieră, obligaţiuni în dolari

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a realizat, în 7 iunie, prima operaţiune de răscumpărare anticipată şi de preschimbare parţială a unei serii de euroobligaţiuni existente în dolari şi a atras de pe pieţele externe 1,2 miliarde de dolari, arată un comunicat transmis vineri de instituţie.

„Tranzacţia s-a desfăşurat sub forma răscumpărării anticipate şi preschimbării parţiale de titluri de stat în valoare de aproximativ 250 de milioane de dolari, scadente în 2022, cu maturitate rămasă de 4 ani şi cupon de 6,75%. Aceasta a fost însoţită de o nouă emisiune de euroobligaţiuni de 1,2 miliarde de dolari, cu maturitatea de 30 de ani, şi cupon 5,125%”, se arată în comunicatul MFP.

„Cererea iniţială a cumulat peste 1,8 miliarde de dolari, ulterior ajustându-se la aproximativ 1,4 miliarde - corespunzător randamentului acceptat de 5,2%, cu peste 100 de ordine de subscriere din partea investitorilor. Strategia de execuţie a permis reducerea succesivă a costurilor emisiunii noi, pe măsura creşterii ordinelor de subscriere şi a creşterii calităţii investitorilor care au plasat ordinele. Astfel, randamentul indicativ a fost redus de la 5,4% la 5,25% +/-5 puncte de bază, obţinându-se în final un randament de 5,2%, cu o primă de emisiune sub 9 puncte de bază”, menţionează MFP.

„Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisă de peste 1,4 ori”. De asemenea, „baza investiţională a tranzacţiei a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât şi din perspectiva tipurilor de investitori”, mai arată ministerul.

„Succesul emisiunii de euroobligaţiuni reflectă percepţia pozitivă a mediilor investiţionale şi a pieţelor financiare asupra evoluţiei României pe termen lung. Suprasubscrierea emisiunii, ca şi diversificarea bazei investiţionale din punct de vedere geografic şi al tipurilor de investitori, arată încrederea în dezvoltarea economică a tării noastre în următorii ani. Emisiunea a urmărit strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, care vizează extinderea maturităţii portofoliului de datorie şi implicit reducerea riscului de refinanţare, consolidarea rezervei în valută la dispoziţia trezoreriei statului precum şi minimizarea costurilor pe termen lung aferente împrumuturilor guvernamentale”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit MFP, distribuţia geografică a investitorilor a fost următoarea: Marea Britanie (51%), SUA (22,2%), Centrul şi Estul Europei (10,2%), Germania/Austria (6,8%), Orientul Mijlociu şi Asia (7%). În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (78,4%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (13,4%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (6,1%), bănci centrale (2,1%).

„Tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent anului 2018. Prin această emisiune, România a continuat asigurarea necesarului de finanţare de pe pieţele externe pentru acest an, consolidând totodată rezerva financiară în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului. Prin maturitatea aleasă, România a urmărit atingerea obiectivului de optimizare a profilului de rambursare al datoriei publice, prin înlocuirea unei părţi a datoriei care a fost contractată în perioade caracterizate de dobânzi ridicate, cu datorie nouă cu rate de dobândă ancorate în condiţiile de piaţă curente”, se mai arată în comunicatul Finanţelor.

Emisiunea a fost intermediată de către Unicredit, Citibank, HSBC, JP Morgan şi Deutsche Bank.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici