România vrea să vândă eurobonduri de 1 miliard de euro pe pieţele internaţionale înaintea alegerilor

România intenţionează să vândă obligaţiuni denominate în euro în valoare de cel puţin 1 miliard de euro pe pieţele internaţionale la o licitaţie care va fi organizată în următoarele săptămâni, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, citat de Bloomberg.

182 afișări
Imaginea articolului România vrea să vândă eurobonduri de 1 miliard de euro pe pieţele internaţionale înaintea alegerilor

România vrea să vândă eurobonduri de 1 miliard de euro pe pieţele internaţionale înaintea alegerilor (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Finanţelor vrea să revină pe pieţele internaţionale înainte de alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie, a menţionat ministrul.

Sentimentul investitorilor s-ar putea schimba după alegeri, iar randamentele vor intra pe o pantă ascendentă. Vânzarea de eurobonduri era programată iniţial pentru finele anului.

Ministerul a selectat HSBC şi alte trei bănci care acţionează ca dealeri primari pe piaţa locală pentru a intermedia operaţiunea, potrivit Reuters. ING, Raiffeisen, Societe Generale şi UniCredit sunt cele patru bănci europene incluse pe lista de dealeri primari aprobată de banca centrală.

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna aprilie, când România a împrumutat 1,25 miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri, la un randament record de 3,7% pe an. Pe piaţa internă, ministerul a vândut obligaţiuni denominate în euro în valoare de 928,7 milioane euro.

În cazul în care premierul Victor Ponta va câştiga alegerile din noiembrie, investitorii sunt îngrijoraţi că noul guvern va avea dificultăţi în menţinerea unui deficit bugetar scăzut, ceea ce ar putea pune presiune pe randamente, potrivit Erste Bank. De asemenea, acordul României cu Fondul Monetar Internaţional şi cu UE se va încheia în martie anul viitor.

"Ministerul ia în considerare accelerarea vânzării de eurobonduri, din cauza riscurilor potenţiale", a declarat Dumitru Dulgheru, economist al Erste.

Randamentele pentru eurobondurile româneşti cu maturitate în aprilie 2024 se situau la 2,71% pe an joi dimineaţă, uşor peste nivelul minim record de 2,66% pe an înregistrat în urmă cu şapte săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici