Românii, cei mai optimişti din regiune în privinţa efectelor crizei asupra firmelor lor

Românii sunt cei mai optimişti din Europa Centrală şi de Est în privinţa efectelor crizei asupra afacerilor lor, în condiţiile în care 15% consideră că situaţia actuală are o influenţă pozitivă asupra firmelor, potrivit unui studiu comandat de grupul Erste şi realizat de IMAS Viena.

39 afișări
Imaginea articolului Românii, cei mai optimişti din regiune în privinţa efectelor crizei asupra firmelor lor

Românii, cei mai optimişti din regiune în privinţa efectelor crizei asupra firmelor lor (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit sondajului, 63% dintre români consideră că problemele economice actuale afectează propriile firme într-o anumită măsură, iar 7% cred că impactul este "puternic negativ". Totuşi, 16% dintre români cred că criza nu are efecte asupra companiilor lor.

Şi austriecii sunt optimişti în ceea ce priveşte efcetele crizei asupra companiilor, dar doar 6% dintre respondenţi considerând că situaţia economică influenţează pozitiv propriile afaceri, în timp ce 33% cred că nu există o schimbare asupra firmelor.

Cei mai pesimişti din regiune sunt ucrainenii, în condiţiile în care 86% dintre participanţii la sondaj cred că problemele economice actuale au o influenţă negativă asupra companiilor lor, iar 20% dintre aceştia au arătat că influenţa este "puternic negativă".

Pesimismul domină şi în Ungaria, unde 82% dintre persoanele intervievate au arătat că criza le-a afectat afacerile şi doar 8% au spus că nu a avut nici o influenţă.

Studiul, realizat în perioada martie-iulie şi intitulat "Activitatea bancară pe segmentul IMM-urilor în Europa Centrală şi de Est", arată că majoritatea clienţilor IMM din întreaga regiune se aşteaptă la efecte negative asupra propriei afaceri şi se declară îngrijoraţi.

"În calitate de bancă de retail suntem foarte aproape de economia reală şi, prin urmare, avem posibilitatea de a lua măsuri eficiente la nivel local pentru clienţi, asigurându-le astfel un sprijin optim", a afirmat, într-un comunicat, Thomas Uher, membru în Consiliul de Administraţie al Erste Bank, responsabil de segmentul corporate.

Mariela Bâtlan, director executiv Direcţia pentru IMM-uri din cadrul BCR, a declarat, marţi, că în mod clar IMM-urile au crescut foarte mult în ultimii ani, dar au fost nevoite să întreprindă o serie de măsuri de ajustare a activităţii şi costurilor pentru a pune bazele unei creşteri sustenabile.

"Acest sector (al IMM-urilor - n.r.) are un potenţial de creştere foarte mare. Suntem încă la început", a afirmat oficialul BCR, care a precizat că densitatea IMM-urilor este în România de circa 20 de firme la 1.000 de locuitori, comparativ cu media Uniunii Europene de 50 de firme.

Totuşi, ea consideră că este foarte dificil de estimat măsura în care s-a "văzut toată puterea crizei", dar a arătat că firmele care au luat măsuri de reducere a anumitor costuri, au reuşit să-şi conserve profitabilitatea la un nivel acceptabil şi să genereze un cash-flow pot să-şi revină "foarte repede", în condiţiile în care sunt încă atractive pentru finanţare şi investiţii.

"Cu siguranţă depinde foarte mult de sectorul în care activează aceste IMM-uri şi de partenerii cu care lucrează, dar cred că, în special, cele din producţie vor începe să-şi revină mai repede", a spus Bâtlan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici