Românii din străinătate vor plăti diferenţa de impozit

Românii care lucrează în străinătate şi obţin venituri din activităţi dependente vor declara sumele autorităţilor fiscale române, iar în cazul unei taxări în statul gazdă inferioare cotei unice de 16% vor plăti diferenţa în România, propunere înscrisă în proiectul de modificare al Codului Fiscal.

21 afișări
Imaginea articolului Românii din străinătate vor plăti diferenţa de impozit

Românii din străinătate vor plăti diferenţa de impozit

În prezent, pentru impunerea acestor venituri se aplică legislaţia statului gazdă, iar conform legii româneşti această impunere este finală.

"Pentru îndeplinirea obiectivelor de menţinere a cotei unice de 16% în conditţile creşterii resurselor bugetare s-a propus eliminarea facilităţii fiscale privind neimpozitarea veniturilor din activităţi dependente desfăşurate de persoanele fizice într-un alt stat. Schimbarea sistemului presupune instituirea obligaţiei de declarare şi acordarea creditului fiscal pentru impunerea efectuată în alt stat, în limita cotei de 16% aplicată aceluiaşi tip de venit în conformitate cu legislaţia naţională", se arată în nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului Fiscal.

Pe de altă parte, dacă ţara gazdă taxează veniturile realizate de un cetăţean doar după o anumită perioadă minimă de şedere, aşa cum procedează şi România cu persoanele fizice nerezidente, românii din acele state vor plăti impozitul pe venit în România.

Veniturile din activităţi dependente reprezintă sumele încasate de persoanele care desfăşoară activităţi utilizând baza materială a angajatorului sau a celeilalte părţi contractante, aportul lor fiind exclusiv forţa de muncă sau efortul intelectual. Majoritatea românilor plecaţi la muncă în străinătate încasează venituri din activităţi dependente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici