Rompetrol a preluat integral rafinăria Vega

The Rompetrol Group a preluat integral societatea Rompetrol SA Bucureşti, operatorul rafinăriei Vega, majorându-şi astfel participaţia la Rompetrol Rafinare de la 73,27% la 75,32%, a anunţat vineri conducerea operatorului rafinăriei Petromidia.

57 afișări
Imaginea articolului Rompetrol a preluat integral rafinăria Vega

Rompetrol a preluat integral rafinăria Vega

Grupul Rompetrol a derulat, în perioada 22 decembrie 2008 - 12 ianuarie 2009, la Rompetrol SA, o operaţiune de retragere a acţionarilor, pentru ca apoi să delisteze compania de pe piaţa Rasdaq. În cadrul operaţiunii grupul a preluat 1,01% din acţiunile operatorului rafinăriei Vega, pe care nu le controla, pentru 4,5 milioane lei, şi a ajuns astfel să controleze integral compania.

Operatorul rafinăriei Vega deţine 9,14% din acţiunile Rompetrol Rafinare, iar după preluarea integrală, The Rompetrol Group a ajuns la 75,32% din titlurile Rompetrol Rafinare, faţă de 73,27% cât avea anterior.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, acţionarii care depăşesc anumite praguri, inclusiv 75%, la o companie trebuie să anunţe noua deţinere la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Bursă.

Rompetrol Rafinare are un capital de 2,1 miliarde lei, divizat în 21,09 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

CNVM a anunţat vineri că vrea să oblige acţionarii indirecţi care au peste 33% dintr-o companie să lanseze oferte de preluare. Dacă proiectul instituţiei va deveni dispunere de măsuri, grupul Rompetrol va fi obligat să lanseze o ofertă de preluare integrală a celor două companii. The Rompetrol Group este controlat din 2007, în proporţie de 75%, de KazMunaiGaz din Kazhastan.

Propunerea CNVM a avut un impact semnificativ asupra investitorilor care au ridicat preţul acţiunilor Rompetrol Rafinare cu 15%, la 0,0299 lei, pe prima lichiditate de la Bursă, de 1,3 milioane lei. La această cotaţie, compania are o capitalizare de 630,8 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici