Ruiter, PwC: Creşterea TVA ar fi cea mai uşoară soluţie pentru creşterea veniturilor la buget

Creşterea TVA-ului ar fi cea mai uşoară soluţie pentru creşterea veniturilor la buget, însă o astfel de măsură ar provoca presiuni inflaţioniste pe termen scurt, a declarat, luni, Peter de Ruiter, partener la compania de consultanţă PriceWaterhouseCoopers (PwC).

53 afișări
Imaginea articolului Ruiter, PwC: Creşterea TVA ar fi cea mai uşoară soluţie pentru creşterea veniturilor la buget

Ruiter, PwC: Creşterea TVA ar fi cea mai uşoară soluţie pentru creşterea veniturilor la buget (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă autorităţile vor creşte TVA-ul, majorarea nu va fi foarte mare, de 2-3 puncte procentuale, şi nu va afecta poziţia României în clasamentul privind uşurinţa plăţii taxelor. Într-un climat general de business, creşterea acestei taxe va duce la majorarea inflaţiei pe termen scurt. Este una din cele mai simple taxe care ar putea fi majorată", a spus de Ruiter, într-o conferinţă de presă.

Oficialul PwC a arătat însă că o astfel de decizie va trebui analizată de autorităţile române.

"Dacă vrei să faci ceva pentru creşterea veniturilor la buget, atunci majorarea TVA este una din măsurile care pot fi adoptate cel mai uşor", a adăugat de Ruiter.

Pe de altă parte, de Ruiter a menţionat că nu a fost de acord cu introducerea impozitului minim, arătând că o astfel de măsură nu a avut un impact pozitiv asupra mediului de afaceri.

"Această măsură a fost bine intenţionată, însă a creat mai multă povară administrativă. Scopul a fost acela de a aduce mai multe venituri la buget, însă nu cred că a avut un impact pozitiv asupra climatului de business sau colectării taxelor. Nu a meritat efortul", a mai spus de Ruiter.

Pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor la buget, oficialul PwC recomandă simplificarea tuturor cerinţelor administrative, legi mai puţin ambigue şi mai clare şi o îmbunătăţire a calificării personalului din Ministerul Finanţelor şi de la ANAF.

"Prin simplificarea regulamentelor va fi mai uşor de colectat", a concluzionat Ruiter.

Săptămâna trecută, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Graţiela Iordache a declarat că menţinerea TVA şi a cotei unice în 2009 a fost un efort pentru statul român, dar majorările taxelor ar fi "o mare greşeală", întrucât s-ar dovedi politici prociclice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici