Rusia a avertizat UE privind posibila întrerupere a livrărilor de petrol care tranzitează Ucraina

Rusia a avertizat, luni, Uniunea Europeană în privinţa unei posibile sistări a livrărilor de petrol prin intermediul Ucrainei către trei state din UE, din cauza unei dispute referitoare la tarifele de tranzit, a anunţat, luni, guvernul slovac, citând o scrisoare a Comisiei Europene, transmite AFP.

33 afișări
Imaginea articolului Rusia a avertizat UE privind posibila întrerupere a livrărilor de petrol care tranzitează Ucraina

Rusia a avertizat UE privind posibila întrerupere a livrărilor de petrol care tranzitează Ucraina (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Astfel, Rusia a anunţat "posibilitatea suspendării livrărilor de petrol către Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă", a precizat guvernul slovac într-un comunicat. Executivul din Slovacia urmează să aibă luni o reuniune de urgenţă pe această temă.

Compania rusă Transneft a acuzat, luni, politicienii ucraineni de stabilirea unor termeni inacceptabili pentru tranzitul petrolului prin portul Iuzni şi au avertizat că vor opri livrările, dacă nu se va ajunge rapid la un acord, potrivit Reuters.

Preşedintele Transneft, Nikolai Tokarev, a declarat că Ucraina a cerut Rusiei majorarea tarifelor de tranzit şi respectarea mai multor condiţii referitoare la garantarea unui volum minim al livrărilor.

"Nu putem şi nu vom accepta termeni duri. Procesul de negociere continuă şi sperăm ca problema să fie rezolvată până la Anul Nou. Dacă insistă cu aceşti termeni, vom reanaliza perspectiva livrărilor", a spus Tokarev.

În privinţa motivelor disputei, Tokarev a spus că în Ucraina este vorba doar de probleme politice.

În ianuarie, în Ucraina vor avea loc alegeri prezidenţiale, iar analiştii consideră că dacă va fi ales un preşedinte relativ pro-rus, acesta va avea o poziţie mai flexibilă în viitoarele negocieri în domeniul energiei.

Dacă livrările prin portul Iuzni vor fi afectate de dispută, companii precum Rosneft, TNK-BP şi Tatneft vor fi nevoite să redirecţioneze livrările către alte destinaţii, precum portul Novorosiisk de la Marea Neagră sau Primorsk de la Marea Baltică.

Iuzni este singurul port ucrainean prin care tranzitează petrol rusesc destinat Occidentului, după ce exporturile prin intermediul portului Odessa au fost oprite în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici