Rusia, avertizată de FMI în privinţa măsurilor de stimulare economică

FMI a redus estimările referitoare la creşterea economică a Rusiei în acest an şi în 2014 şi a avertizat în privinţa riscurilor inflaţioniste care pot fi generate de măsurile de stimulare economică.

174 afișări
Imaginea articolului Rusia, avertizată de FMI în privinţa măsurilor de stimulare economică

Rusia, avertizată de FMI în privinţa măsurilor de stimulare economică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fondul a cerut totodată autorităţilor de la Moscova să îmbunătăţească climatul de afaceri, relatează Bloomberg.

PIB-ul Rusiei va creşte cu 2,5% în acest an şi 3,25% în 2014, potrivit noilor estimări ale FMI, care a redus prognoza din luna aprilie, de 3,4%, respectiv 3,8%.

Ministerul rus al Economiei anticipează un avans economic de 2,4% în acest an şi de 3,7% în 2014.

"Măsurile fiscale de stimulare, în acest moment, ar fi ineficiente şi vor intensifica doar presiunile inflaţioniste. Politica monetară trebuie să rămână concentrată pe obiectivele legate de inflaţie", a declarat şeful misiunii FMI în Rusia, Antonio Spilimbergo.

FMI intră cu aceste aprecieri într-o dezbatere legată de mixul de politici necesar pentru revigorarea economiei ruse, a cărei creştere este cea mai lentă de după contracţia din 2009.

Guvernul consideră că există condiţii pentru stimularea economiei prin deprecierea rublei, după ce a respins apeluri ca banca centrală să devină parţial responsabilă de susţinerea creşterii, a declarat ministrul de Finanţe Anton Siluanov, într-un interviu acordat săptămâna trecută.

Rusia, cel mai mare exportator de energie la nivel mondial, este afectată de încetinirea creşterii economice a celor mai mari parteneri comerciali ai săi, China şi zona euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici