Rusia încă se luptă cu deprecierea monedei: Banca centrală a dictat o nouă majorare a dobânzilor

Banca centrală rusă majorează iar dobânzile după ce anterior nu a reuşit să prevină deprecierea rublei, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

379 afișări
Imaginea articolului Rusia încă se luptă cu deprecierea monedei: Banca centrală a dictat o nouă majorare a dobânzilor

Rusia încă se luptă cu deprecierea monedei: Banca centrală a dictat o nouă majorare a dobânzilor

Decidenţii de politică monetară au ridicat dobânda la 13% de la 12% în urma întâlnirii de vineri. Decizia a fost considerată o surpriză pentru majoritatea economiştilor care se aşteptau la o pauză.

Banca centrală a declarat că „va lua în considerare necesitatea unor majorări suplimentare ale ratelor la viitoarele întâlniri”, potrivit comunicatului.

„S-au cristalizat riscuri proinflaţioniste semnificative, şi anume creşterea cererii interne depăşind capacitatea de expansiune a producţiei şi deprecierea rublei în lunile de vară”. „Prin urmare, este necesară înăsprirea suplimentară a condiţiilor monetare pentru a limita deviaţia ascendentă a inflaţiei de la ţintă şi a reveni la 4% în 2024”.

O nouă creştere a dobânzilor va fi costisitoare pentru economia care încă îşi revine după impunerea sancţiunilor occidentale, fiind alimentată preponderent de cheltuielile bugetare şi cele militare.

Creşterea din august a triplat deja şansele de recesiune în următoarele şase luni la aproximativ 20%, potrivit Bloomberg Economics.

„Având în vedere hotărârea Băncii Rusiei de a nu înăspri controalele de capital, singurul mod în care poate oferi sprijin rublei este prin majorări ale ratelor”, a declarat Tatiana Orlova de la Oxford Economics, care a prezis creşterea cu 100 de puncte de bază.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
monedă,
bancă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici