Rusia nu-şi permite oprirea livrărilor de gaze naturale pentru o perioadă lungă

Rusia nu-şi permite oprirea livrărilor de gaze naturale pentru o perioadă lungă, întrucât 10% din veniturile statului sunt asigurate de aceste exporturi, iar Gazprom, cu datorii de 60 miliarde dolari, înregistrează pierderi zilnice de 100 milioane dolari, potrivit analiştilor.

19 afișări
Imaginea articolului Rusia nu-şi permite oprirea livrărilor de gaze naturale pentru o perioadă lungă

Rusia nu-şi permite oprirea livrărilor de gaze naturale pentru o perioadă lungă (Imagine: Mediafax Foto)

Exportul de gaz rusesc către statele europene a fost sistat săptămâna trecută în proporţie de 80%, după o dispută cu Ucraina, ţară tranzitată de principalele rute de transport din Rusia.

Pierderea veniturilor din acest sector survine într-un moment dificil pentru Rusia, care se confruntă cu prăbuşirea cotaţiei ţiţeiului şi perspectiva unei recesiuni economice, în timp ce preţul gazelor naturale urmează să coboare în prima jumătate a anului.

"Gazprom se confruntă cu scăderea cererii, prăbuşirea preţurilor, provocări semnificative privind planuruile ambiţioase de investiţii, dar şi administrearea poverii datoriilor", a declarat Douglas Busvine, analist la compania de cercetare Medley Global Advisors.

Preţul petrolului a coborât, luni, aproape de 38 de dolari pe baril, sub nivelul de 60 de dolari pe baril necesar Rusiei pentru a echilibra bugetul guvernamental.

Totodată, Gazprom este compania rusă care înregistrează cele mai mari datorii, având 20 de emisiuni de obligaţiuni scadente şi un contract de preluare a participaţiei grupului Eni la divizia Gazprom Neft în schimbul a 4,5 miliarde de dolari.

Activităţile Gazprom însumează 9% din Produsul Intern Brut al ţării şi 15% din exporturi.

Potrivit premierului rus Vladimir Putin, pierderile Gazprom, ca urmare a disputei cu Ucraina, au totalizat, până duminică, 800 milioane de dolari, iar compania de brokeraj a estimat că suma creşte zilnic cu 127-141 milioane de dolari.

"Programul investiţional al companiei în 2009, în valoare de 29,4 miliarde de dolari, necesită venituri consistente, iar întârzierea reluării livrărilor de gaze naturale sunt clar dăunătoare", a spus Viktor Mişniakov, de la compania de brokeraj Uralsib.

Vânzarea de gaze în Europa, aproximativ o treime din livrările externe, este foarte profitabilă pentru Gazprom, întrucât preţurile interne sunt reglementate de stat.

Preţurile vor coborî, urmând cotaţia ţiţeiului, până la 180 de dolari pe mia de metri cubi în trimestrul al treilea din 2009, a declarat analistul Mikhail Korchemkin, iar preţul mediu anual se va situa în jurul valorii de 150 de dolari pentru 1.000 mc, potrivit economistului Matthew Vogel de la Barclays Capital.

Citeşte şi:

Rusia a promis să reia livrările de gaz marţi dimineaţa

UE nu mai acceptă întârzieri privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti

Kievul semnează acordul, renunţând la clauza adiţională

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici